Φρέναρε η οικονομία στο 4ο τρίμηνο, οριοθετώντας την ανάπτυξη στο επίπεδο του 1,9% για το 2019. Το ΑΕΠ να ανέρχεται σε 194,4 δισ. ευρώ, από 190,8 δισ. ευρώ το 2018. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2019 και της αύξησης κατά 1% το δ’ τρίμηνο 2019, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2018.
Η αρνητική εξέλιξη του 4ου τρίμηνου – σε συνδυασμό με τις συνέπειες του κοροναϊού στην οικονομία αλλά και του προσφυγικού στην ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων – ανησυχεί την ελληνική αγορά. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι είναι πιθανή μια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του 2020 μέχρι και 1%.
Τα βασικά προβλήματα της οικονομίας τη στιγμή αυτή θεωρούνται η αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση και το μικρό ποσοστό αύξησης των επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά στην καλύτερη πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο οποίο συνέβαλλε ο τουρισμός, αυτή αποδίδεται στην υψηλή δημόσια καταναλωτική δαπάνη των προεκλογικών αναμετρήσεων συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος που μοιράσθηκε στους συνταξιούχους, πριν τις Ευρωεκλογές.
Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης
“Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο
Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που
διατυπώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό που καταθέσαμε τον περασμένο
Νοέμβριο επιβεβαιώνονται”, λένε πηγές της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα, όμως, αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων και ένα τμήμα
αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να
χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Και αυτό, παρά τους
αυξημένους εξωγενείς κινδύνους.
ΣΥΡΙΖΑ: “όνειρο προεκλογικής νυκτός” η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη
“Όνειρο προεκλογικής νυκτός” χαρακτηρίζει σε δήλωσή του τις “αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης για την οικονομία” ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέχεια των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη.
“Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, αφού διαψεύδουν το βασικό προεκλογικό του αφήγημα για ανάπτυξη 4%”, τονίζει ο ίδιος, και προσθέτει: “Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2019 στο 1%, από 2,8% το β΄ τρίμηνο, που είχε επιτύχει η αντιαναπτυξιακή -υποτίθεται- κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Σταϊκούρας: “όλες οι εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ είναι θετικές”
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ με βάση τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, “οι εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ είναι θετικές, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011”.
Από το newsroom του economico.gr