της Δάφνης Γρηγοριάδη
Nέες ελαφρύνσεις είναι προ των πυλών για τις επιχειρήσεις. Μετά από την μείωση της φορολογίας , την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και την αποκλιμάκωση των εργοδοτικών εισφορών, ήρθε η ώρα για μείωση της προκαταβολής φόρου. Μάλιστα δε, φημολογείται πως μαζί θα έρθει και νέο κύμα μειώσεων κύριων φόρων και εισφορών. Η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι μια αλλαγή την οποία περιμέναμε μέσα στο 2020, μιας και ήδη από το 2019 οι επιχειρηματίες κατέβαλαν μικρότερη προκαταβολή φόρου υπό την μορφή έκπτωσης. Το τρέχον έτος λοιπόν, προγραμματίζεται για όσους επιχειρηματίες θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις, η αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής από το 100% στο 70%.
Πως λειτούργησε η 100% προκαταβολή φόρου: Eίναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ώστε το κράτος να αυξήσει τα έσοδα του. Έως τώρα ο συντελεστής της προκαταβολής ήταν στο 100%. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες έπρεπε κάθε έτος να προκαταβάλουν τον φόρο για το επόμενος έτος, (δηλαδή για 12 μήνες μετά) με την παραδοχή ότι θα έχουν τα ίδια κέρδη και την επόμενη χρονιά. Αν η επιχείρηση παρουσίαζε περισσότερα κέρδη τότε έπρεπε να καταβάλει και τον επιπλέον φόρο που της αναλογεί. Αν πάλι τα κέρδη είναι λιγότερα από τον φόρο που κατέβαλε, πρέπει να περιμένει ένα έτος ώστε να λάβει πίσω τα χρήματά της.
Τι αλλάζει για τους επιχειρηματίες: Προκειμένου να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, – πράγμα το οποίο εξάλλου είναι αναγκαίο για την Ελλάδα στο στάδιο του οικονομικού κύκλου που βρίσκεται- σχεδιάζεται μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν κάποιο ποσό από τα κέρδη τους. Αυτή η κατηγορία θα καταβάλει χαμηλότερο φόρο, ως επιβράβευση για την συμβολή της στην τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Επενδυτικές πολιτικές: Οι κυβερνήσεις μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις με δύο τρόπους. Είτε μέσα από την μείωση της φορολογίας είτε μέσα από την επιδότηση των επενδύσεων. Η ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας , η δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση του brain drain , θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας για αυτό και η μείωση της προκαταβολής φόρου θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Στο μέλλον φυσικά προσδοκούμε την πλήρη κατάργηση του μέτρου αυτού, μιας και οι επιχειρήσεις είναι παράλογο να προβλέπουν τα κέρδη του επόμενου έτους, πόσο μάλλον σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται αβέβαιο εξαιτίας των γεωπολιτικών συγκρούσεων, του εμπορικού πολέμου και φυσικά του κορωνoϊού.
πηγή: economico.gr