Να αποδαιμονοποιήσει τις νέες εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του να επισημαίνουν πως όχι μόνο δεν θα σταματήσουν οι ρυθμίσεις μετά την 1η Μαΐου, αλλά θα είναι και καλύτερες από αυτές που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες.
Κι αυτό διότι οι νέοι διαχειριστές ξέρουν καλύτερα τη δουλειά των αναδιαρθρώσεων, ενώ μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων θα έχει περάσει στον έλεγχο των επενδυτών χρέους, μέσω πωλήσεων ή τιτλοποιήσεων, σε τιμές χαμηλότερες έως και 65% από την αρχική οφειλή.
Αρα τα περιθώρια κουρέματος είναι μεγάλα, με κερδισμένους τόσο τον δανειολήπτη, όσο και το fund που θα αποκομίσει σημαντική υπεραξία σε σχέση με την τιμή που πλήρωσε.
Από το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το in.gr, σημειώνουν επίσης πως ακόμη και σήμερα γίνεται και εκτός του νόμου σημαντικός αριθμός ρυθμίσεων.
Ωστόσο, το ερώτημα αν το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έκρηξη πλειστηριασμών δεν μπορεί να να απαντηθεί με σιγουριά.
Δύο επιλογές
Μετά την την 1η Μαΐου οπότε και αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα κόκκινο δάνειο οι επιλογές είναι δύο:
-Να ρυθμιστεί με καλύτερους όρους, ακόμη και με κούρεμα, εξασφαλίζοντας μία χαμηλή μηνιαία δόση για τον οφειλέτη, ο οποίος δεν χάνει το σπίτι εφόσον είναι συνεπής από εδώ και στο εξής.
-Ο διαχειριστής να προχωρήσει σε εκποίηση της ακίνητης περιουσίας για την ανάκτηση μέρους ή του συνόλου των οφειλομένων και ο δανειολήπτης να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Πότε είναι μονόδρομος ο πλειστηριασμός
Μετά την 1η Μαΐου το πάνω χέρι αναμφίβολα θα έχουν οι πιστωτές. Το τι θα επιλέξουν, πλειστηριασμό ή ρύθμιση, εξαρτάται κατά βάση από οικονομικά κριτήρια. Η απόφαση θα προκύπτει έπειτα από σύγκριση της παρούσας αξίας των δόσεων που μπορεί αποδεδειγμένα να πληρώσει ο οφειλέτης σε μία ρύθμιση και της εκτιμώμενης αξίας πώλησης του προσημειωμένου ακινήτου, αφαιρουμένων των εξόδων της διαδικασίας.
Σοβαρά υπόψη θα λαμβάνεται και η εμπορικότητα του ακινήτου, καθώς από αυτήν εξαρτάται και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει για να ολοκληρωθεί η πώλησή του.
Αν η ανάκτηση από τη ρύθμιση είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου, πάντα σε όρους παρούσας αξίας, τότε θα προτιμάται έναντι του πλειστηριασμού. Σε αντίθετη περίπτωση η ρευστοποίηση θα θεωρείται μονόδρομος.
Στεγαστικό επίδομα
Σημειώνεται ωστόσο ότι στην εξίσωση θα μπει και μία άλλη παράμετρος. Οπως έχει ουσιαστικά προαναγγείλει η κυβέρνηση, θα θεσμοθετηθεί ένα στεγαστικό επίδομα, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα έχει στα χέρια του μία «επιταγή», που μπορεί να εξαργυρώσει είτε για την αποπληρωμή μέρους της δόσης, αν το δάνειο ρυθμιστεί, είτε για την ενοικίαση κατοικίας σε περίπτωση που προχωρήσει ο πλειστηριασμός του σπιτιού του.
Αυτή η ενίσχυση αυξάνει τις πιθανότητες ο διαχειριστής να προτιμήσει τη ρύθμιση έναντι της ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη. Κι αυτό διότι θα έχει εξασφαλισμένη την ανάκτηση ενός μεγάλου μέρους της οφειλής από το Δημόσιο, ενισχύοντας τις προοπτικές θεραπείας του δανείου.