της Δάφνης Γρηγοριάδη
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βασική μεταρρύθμιση είναι η επαναφορά των λεγόμενων ασφαλιστικών κλάσεων, η οποία θα ισχύσει επίσης και για τους εργαζόμενους του αγροτικού τομέα. H αύξηση της κατώτατης εισφοράς θα γίνει χωρίς να αυξάνει το κόστος των ελευθέρων επαγγελματιών κάθε μήνα. Το άθροισμα των υποχρεώσεων τους προς το κράτος σε φόρους- εισφορές θα είναι χαμηλότερο από το ήδη υπάρχον, λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από το 22% στο 9% . Άρα δεν θα αυξάνεται η συνολική επιβάρυνση τους.
Οι 10 βασικοί άξονες του νέου Ασφαλιστικού
- Κατώτατη κλάση εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στα 210 ευρώ έναντι των 185 ευρώ που ίσχυε έως τώρα, σε αυτή την κατηγορία υπάγεται το 35% του εργατικού δυναμικού.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα κατά 1 % ετησίως μέχρι το 2023, σε αυτή την κατηγορία υπάγεται το 70% του εργατικού δυναμικού.
- Επιτάχυνση απονομής συντάξεων μέσα από τον e- EΦΚΑ.
- Αύξηση κύριων συντάξεων για 30-40 έτη ασφάλισης για όσους θα συνταξιοδοτηθούν εφεξής.
- Αύξηση κύριων συντάξεων για 30-40 έτη ασφάλισης για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν προσωπική διαφορά.
- Αύξηση επικουρικών συντάξεων ανάλογων των μειώσεων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας του ορίου που υπήρξε σε άθροισμα κύριας +επικουρικής το οποίο δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.
- Κατάργηση διπλών ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργάζονται ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι ταυτόχρονα.
- Απαλλαγή εισφορών για τις νέες επιχειρήσεις.
- Ενιαίοι κανόνες απονομής εφάπαξ.
- Προαιρετική υπαγωγή σε επικουρικό-εφάπαξ για όσους αποκλείονταν.
Τα “μαύρα σημεία” του νέου νόμου
- Το νέο ασφαλιστικό επιβραβεύει όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Μια μεταρρύθμιση η οποία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις , μιας και έτσι δεν δημιουργούνται καινούριες θέσεις εργασίας για τους νέους, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν περισσότερο στην αύξηση της παραγωγικότητας.
- Η αύξηση των συντάξεων δεν θα είναι πραγματική για όλους τους συνταξιούχους. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι παλαιοί και έχουν προσωπική διαφορά με τους νέους συνταξιούχους. Έτσι, η πλειοψηφία θα έχει λογιστική αύξηση – δηλαδή εξισορρόπηση της προσωπικής διαφοράς. Περίπου 300.000 υπολογίζεται ο αριθμός των συνταξιούχων που θα έχουν πραγματικές αυξήσεις , δηλαδή θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αυξάνεται.
- Το νέο ασφαλιστικό μειώνει τις πολλαπλές εισφορές μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές.
Με δύο λόγια: H λογική του νέου ασφαλιστικού θα έχει θετικό αποτύπωμα στο σύνολο της. Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται είναι ανάλογες του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Αν το ΑΕΠ μας αυξανόταν ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες και ουσιαστικότερες αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο.
πηγή: economico.gr