Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε για τα κονδύλια που αναλογούν σε κάθε χώρα

Σε “αναμένα κάρβουνα” κάθεται σήμερα το οικονομικό επιτελείο για τα αποτελέσματα της ειδικής Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία θα κριθεί η επόμενη προγραμματική περίοδος και θα εξειδικευτούν τα κονδύλια που θα λάβει η κάθε χώρα,  για την επόμενη επταετία για τη στήριξη αναπτυξιακών δράσεων και προγραμμάτων στήριξης.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, στη χώρα μας  αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία.

Μικρότερο

Με την συμβιβαστική πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ωστόσο, το τελικό ποσό αναμένεται να  είναι ελαφρώς μικρότερο, καθώς υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των χωρών του Νότου και του Βορρά. Οι τελευταίες θέλουν να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση στα σημερινά ή κοντά στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ, ενώ η τελευταία διαμεσολαβητική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας είχε προσεγγίσει το 1,1%, με το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στο 1,3%

Υπενθυμίζεται  ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης με τον οποίον συναντήθηκε ο κ. Μισέλ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στα τέλη Ιανουαρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο την ανάγκη  η Ελλάδα να ισορροπήσει ανάμεσα στις χώρες της συνοχής και στους καθαρούς συνεισφορείς, σε ένα περιβάλλον σκληρής διαπραγμάτευσης».

Η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

στα τέλη αυτού του μήνα (26 Φεβρουαρίου) αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Όπως άφησε να διαφανεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι την προηγούμενη εβδομάδα, η συγκεκριμένη έκθεση εκτιμάται ότι θα είναι θετική.

Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για αποφάσεις πάνω στις διεκδικήσεις την ελληνικής πλευράς: δημιουργία μηχανισμού εξομάλυνσης με δυνατότητα μεταφοράς μέρους του υπερπλεονάσματος στο επόμενο έτος, αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματα, μείωση των στόχων στα πλεονάσματα από το 2021. Διαβουλεύσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, με αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται σταδιακά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Φθινόπωρο.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής,

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚράτη μέληχρηματοδότηση