Ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% προβλέπει η αναθεωρημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση, στο 2,2%.
Συγκεκριμένα, στις χειμερινές τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 2,4% το 2020 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,3%) και θα μειωθεί στο 2% το 2021. Για το 2019, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 2,2%, έναντι πρόβλεψης 1,8% το περασμένο φθινόπωρο.
Οι εξαγωγές
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ειδικά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Παρά την επιβράδυνση σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, η αύξηση των εξαγωγών υπήρξε ανθεκτική, με περαιτέρω κέρδη μεριδίου αγοράς, μεταξύ άλλων και στον τουρισμό.
Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.
Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν από την ελληνική κρίση, ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.
Μείωση της ανεργίας
Τέλος, η Επιτροπή προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.
Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθεί φέτος 0,7% και του χρόνου 0,9%, δηλαδή σαφώς κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα.
Η οικονομία της Ευρωζώνης
Για την οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 1,2% φέτος όσο και του χρόνου.
Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα καταγράψουν θετικούς δείκτες ανάπτυξης το 2020-1 και ότι πρόκειται για την πιο μακρά περίοδο οικονομικής επέκτασης στα χρονικά του ευρώ. Όπως ανέφερε όμως, οι κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων έχουν αυξηθεί. Ο Ιταλός επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στον κοροναϊό, λέγοντας ότι ο αντίκτυπός του παραμένει εξαιρετικά αβέβαιος.