Σε χαμηλές πτήσεις «βλέπει» να κινείται ακόμα η Ελληνική οικονομία το ΔΝΤ στην έκθεσή του που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Στην έκθεση αυτή, το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020 θα κινείται πέριξ του 2%, τη στιγμή που η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2020 και η κυβέρνηση το τοποθετεί στο 2,8%. Τις απόψεις της Ελληνικής πλευράς θα εκθέσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος της χώρας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Στην ίδια έκθεση, το Ταμείο θα επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων πλεονασμάτων, που επιβαρύνουν την Ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ανάπτυξης.
Η έκθεση αναμένεται να ανακοινωθεί έως τη Δευτέρα και θα αποτελεί μία πρώτη γεύση των εκτιμήσεων των διεθνών θεσμών για την Ελληνική οικονομία.Θα ακολουθήσουν οι ακοινώσεις της Κομισιόν την προσεχή εβδομάδα.
Η έκθεση του ΔΝΤ, πέραν της εκτίμησης για το ΑΕΠ, αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει:
- Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της οποίας το Ταμείο θα διατηρεί την πάγια θέση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. (Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στο 2% του ΑΕΠ δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ, για προγράμματα ανάπτυξης και ανακούφισης των νοικοκυριών).
- Συστάσεις για τις δόσεις για χρέη, διαδικασία με την οποία διαφωνεί.
- Προτάσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Εισηγήσεις για τη μείωση του βάρους των συντάξεων στον προϋπολογισμό.
- Εμμονή στις μεταρρυθμίσεις.
- Απόψεις για το δημογραφικό.
Η έκθεση η οποία συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου σε ετήσια βάση και έχει ειδική σημασία για τις αγορές, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις εκθέσεις του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι ο εποπτικός ρόλος του στην Ελλάδα είναι πλέον θεσμικά περιορισμένος.