Στην Κίνα με προσδοκίες για σοβαρές business

Σε συμφωνίες για σημαντικές  επενδύσεις  μέσα στα επόμενα χρόνια προσβλέπει η Αθήνα από την Κίνα, την οποία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από εκπροσώπους ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών σχημάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους πολλών  δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria, των Ανανεώσιμων Πηγών (δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW), τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά κα.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες το βράδυ για την Σαγκαη επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής και πολιτικής αποστολής, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στη κινεζική πόλη, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου.

Εχοντας σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα του, ο κ. Μητσοτάκης θα «επανασυστήσει» την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμικά αναπτυσσόμενη, που εξερχόμενη από την κρίση προσφέρει  μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές, τον ορυκτό πλούτο κα.

Εξωστρέφεια της οικονομίας – γόνιμο έδαφος για επενδύσεις 

Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για προσέλκυση επενδύσεων και «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας και πραγματοποιείται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση διατέθει δύο ισχυρά επιχειρήματα για να πετύχει τους στόχους της :

Πρώτον, την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s,  κατά μία βαθμίδα, (σε ΒΒ- από Β+), η οποία  στέλνει σαφές μήνυμα στους ξένους επενδυτές και σηματοδοτεί ότι οι προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και επιβράβευσης. Πέραν, όμως, της ουσιαστικής σημασία της είναι και υψηλής συμβολικής αξίας στοιχείο κρίσιμο με ψυχολογικούς όρους για την αντιστροφή της  εικόνας μιας χρεοκοπημένης χώρας.

Δεύτερον, τον νέο αναπτυξιακό νόμο που περιλαμβάνει γενναία αναπτυξιακά κίνητρα και κατά γενική εκτίμηση, υπερβαίνει χρονίζοντα προβλήματα και εμπόδια τα οποία επί χρόνια λειτουργούσαν απωθητικά για τους διεθνείς επενδυτικούς «παίκτες».

Τον συντονισμό της επίσκεψης της πρωθυπουργικής αποστολής έχει  ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης  ο οποίος θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση εισαγωγικών προϊόντων της Σαγκάης, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο.

Στην έκθεση της Σαγκάης, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, θα συμμετάσχουν δια των εκπροσώπων τους περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, όπως τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Μόνο τρία κυβερνητικά στελέχη

Σε αντίθεση με τον πολυάριθμο κατάλογο εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, το πρωθυπουργό δεν θα συνοδεύσουν παρά μόνο τρία κυβερνητικά στελέχη που κρίθηκαν απαραίτητα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στην αποστολή θα συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Λούλης.

Επίσης έχουν οργανωθεί από το Enterprise Greece περισσότερες από 200 κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών , καθώς και επιχειρηματικές συναντήσεις με κρατικούς φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό περίπτερο «είναι σχεδιασμένο να δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πάρουν ένα δείγμα από τουρισμό, γαστρονομία, πολιτισμό».

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν Πίνγκ

Στο πολιτικό σκέλος, η επίσκεψη του πρωθυπουργού κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν Πίνγκ, ο οποίος ανταποδίδοντας την επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11του μηνός επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους Κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Στην Ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν περισσότερες από 60 Ελληνικές επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή.

Επιπλέον, η Ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων.

Στο μέτωπο του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες, με αλλεπάλληλα ρεκόρ επισκέψεων τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επενδύσεις όπως η αναμόρφωση του Ελληνικού φανερώνουν τις δυνατότητες που αναδύονται στον απόηχο της κρίσης.

Οι Κινέζοι πολίτες εν τω μεταξύ έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.

ΕπενδύσειςΚίναΜητσοτάκης