Επιβεβαιώνεται, όπως όλα δείχνουν, ότι νότια της Κρήτης «κρύβονται» τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία, αν αξιοποιηθούν, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια, γεγονός που δικαιολογεί και το ζωηρό ενδιαφέρον κολοσσών της πετρελεαϊκής βιομηχανίας διεθνώς.
Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε συζήτηση του think tank του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων, η Δομή Τάλως, νότια της Κρήτης, δείχνει να έχει κοίτασμα 280 δισεκ. κυβικών μέτρων. Πρόκειται για τεράστια ποσότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην χώρα καταναλώνονται περίπου 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.
Τα στοιχεία αυτά περιήλθαν αρχικά στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων το Χριστούγεννα του 2015 και προέρχονται από τις σεισμικές καταγραφές που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS στην περιοχή της Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, προ τετραετίας εντοπίστηκε στις σεισμικές καταγραφές γεωλογική “τομή”, που προσομοιάζει και είναι ανάλογη της δομής του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Το Ζορ ανακαλύφθηκε το 2015 από την εταιρεία Eni, αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αν. Μεσογείου με πόρους 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και άλλαξε συνολικά τα δεδομένα γύρω από τις έρευνες που γίνονται για κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Τότε, στα τέλη του 2015, η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια ως δέλεαρ προκειμένου να αποφασίσουν να εμπλακούν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, μεγάλα ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ικανά να φέρουν σε πέρας ένα τόσο απαιτητικό όσο και ελπιδοφόρο εγχείρημα.
Ως προς το πιθανό μέγεθος του ενδεχόμενου κοιτάσματος, με βάση τα σεισμικά στοιχεία της PGS πραγματοποιήθηκαν ογκομετρήσεις οι οποίες έδειξαν ότι εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο στη συγκεκριμένη δομή, τότε αυτό θα είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή αλλιώς των 280 δισ. κυβικών μέτρων. Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη ή με το δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ.
Το 2016, όταν η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil αναλάμβανε την εκμετάλλευση του οικοπέδου 10 στην Κύπρο, Αμερικανός αξιωματούχος, είχε δηλώσει με νόημα ότι “ένα μεγαθήριο όπως η ExxonMobil δε χάνει τον καιρό της σε μικρά κοιτάσματα”.
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τα στοιχεία των ερευνών της PGS στάθηκαν ικανά ώστε δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil, να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 2 θαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη. Πρόκειται για τις συμβάσεις που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που επικυρώθηκαν πρόσφατα από το Κοινοβούλιο.
Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil αρμόδιος για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας Τρίσταν Άσπρει είχε αναφερθεί στη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας στην παραχώρηση της Κρήτης και είχε υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της ExxonMobil να προχωρήσει γρήγορα τις έρευνες.
Για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Κρήτη είχε μιλήσει για πρώτη φορά ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, το 2010.
Όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων την άνοιξη του 2017, σε συνέντευξή του στο ekriti.gr ο κ. Φώσκολος είχε μνημονεύσει γεωφυσικά στοιχεία της Νορβηγικής εταιρείας PGS, τα οποία είχαν παρουσιάσει οι Έλληνες επιστήμονες της ΕΔΕΥ/ΥΠΕΝ σε δυο διεθνή συνέδρια που έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ 15-18 Οκτωβρίου του 2017 και στις 28 Οκτωβρίου του 2017. Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν 16 εκμεταλλεύσιμοι στόχοι/κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Όπως είχε πει, αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο. Εννοείται ότι όλες οι γεωτρήσεις δεν θα γίνουν σε ένα έτος. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είχε πει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Δρ. Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020 δηλαδή σε 36 μήνες.
Πηγή: economico.gr