Νάρκη στις φοροελαφρύνσεις βάζουν οι θεσμοί

Στενεύουν τα χρονικά  περιθώρια της κυβέρνησης για να πείσει τους πιστωτές της χώρας ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά και ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί,καθώς την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Πληροφορίες εμφανίζουν τους εκπροσώπους των Θεσμών να «βάζουν νάρκη» στις φοροελαφρύνσεις καθώς επιμένουν:

  • στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ύψους περίπου 1 δις ευρώ και
  • στην ανάγκη να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ένα σχέδιο Β, με μέτρα ευθυγράμμισης του προϋπολογισμού, κυρίως από την πλευρά των δαπανών, στην περίπτωση που η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποφέρει τις προσδοκώμενες εισπράξεις.

Οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των πιστωτών αφορούν και στη νέα φορολογική κλίμακα  που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση, λόγω του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν οι μεταβολές που προγραμματίζονται.

Δεν έχουν κλειδώσει ακόμα  οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Η  κυβέρνηση εκτιμά το  κόστος του μέτρου από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από το 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 250 – 260 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το ύψος των φοροελαφρύνσεων για το 2020. Η τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών έχει διαφορετική γνώμη και σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς οι απώλειες στα κρατικά ταμεία είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενδεχομένως να υπερβαίνουν ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ανοικτές,  δεν έχουν κλειδώσει ακόμα  οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων εκτός από τη μείωση του πρώτου συντελεστή ο οποίος θα προσγειωθεί από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι εάν τελικά τα 1,2 δισ. ευρώ των μειώσεων στους φόρους θα καταστεί εφικτό να «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό του 2020. Πάντως οι ανταλλαγές στοιχείων με τους θεσμούς πυκνώνουν από σήμερα διότι την επόμενη Δευτέρα, θα πρέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 να κατατεθεί στη βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή την Δευτέρα, θα περιλαμβάνεται στόχος για ανάπτυξη 3% τον επόμενο χρόνο και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4,2% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Θα ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

πηγή: economico.gr

θεσμοίφοροελαφρύνσεις