Τράπεζες: Χωρίς απρόοπτα στο γκισέ

Σε απολύτως ελεγχόμενα πλαίσια, με τους τραπεζίτες να κάνουν λόγο ακόμη και για «ανησυχητική ηρεμία» κύλησαν οι πρώτες ώρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα. Όπως αναφέρουν τόσο υψηλόβαθμα στελέχη όσο και διευθυντές καταστημάτων, παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο και τα ομόλογα, οι καταθέτες δεν προσήλθαν μαζικά στο γκισέ (ή στο ΑΤΜ) για να «σηκώσουν» χρήματα.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια «διαφορά φάσης» ανάμεσα στο γεγονός και τις αντιδράσεις των καταθετών. Παράλληλα, το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη χρηματοπιστωτική διαδικασία σημαίνει ότι το κοινό χρειάζεται χρόνο προκειμένου να κατανοήσει τι έχει συμβεί και να πράξει ανάλογα. Επίσης προσθέτουν ότι οι μεγαλοκαταθέτες, όσοι δηλαδή έχουν χρήματα που δεν καλύπτονται από το όριο των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό ανά δικαιούχο έχουν ήδη κάνει τις κινήσεις τους και δεν περίμεναν την τελευταία στιγμή για να μεταφέρουν χρήματα.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι, αν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων «τραβήξει» (δεδομένου ότι για την ώρα αρκεί το “μαξιλάρι” του ELA) και οι πιέσεις ενταθούν προς την κυβέρνηση, ο φόβος θα αυξηθεί στις τάξεις των καταθετών. Ειδικά δε στην περίπτωση που φανεί ότι προκύπτει αδιέξοδο και παράλληλα παρέλθει η 28η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήξει η παράταση του προγράμματος, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι θα βιώσουμε νέο κύμα μαζικών αναλήψεων και φυγής καταθέσεων προς το εξωτερικό, όμοιο με αυτό των κρίσεων του 2009 και του 2010 αλλά και του 2012, ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές. Τότε, σε καθημερινή βάση καταγράφονταν εκροές καταθέσεων ύψους έως και 1 δις. ευρώ από το σύνολο των τραπεζών, ενώ τα χρήματα αυτά ουδέποτε επανήλθαν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

«Καμπανάκι» για τα μετρητά στο σπίτι 

Παράλληλα ηχηρό «καμπανάκι» για τις αναλήψεις μετρητών, που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν χτυπούν οι τραπεζίτες προς τους πελάτες τους, προειδοποιώντας τους για το ολοένα και αυξανόμενο κύμα ληστειών. Όπως αναφέρουν η μεταφορά των μετρητών από το γκισέ στο…στρώμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τους ίδιους τους πελάτες των τραπεζών, καθώς γίνονται στόχοι ληστείας, με τα κρούσματα να έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα.

Το τελευταίο διάστημα, είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο καταθέτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- να «σηκώνουν» ποσά έως 10.000 ευρώ, με σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές μέρος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη συχνά οι πελάτες ζητούσαν μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα -200 ή και 500 ευρώ- προκειμένου να τα κρύβουν πιο εύκολα. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή, αποτέλεσμα της φημολογίας περί επιστροφής στη δραχμή, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό γιατί δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα ληστειών, με δεδομένο ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν πλέον ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση κορυφαίου τραπεζικού στελέχους, το οποίο ανέφερε πως το να κρύβει κανείς μεγάλα ποσά (δεν μιλάμε για 1.000 ή 2.000 ευρώ) κάτω από το… μαξιλάρι του, όχι μόνο είναι μια επικίνδυνη κίνηση για τον ίδιο και την οικογένεια του, αλλά και ασκεί πίεση στο ήδη ζορισμένο τραπεζικό σύστημα . Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη σύνεση, τόσο από τον τραπεζικό, τον οικονομικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν τον κίνδυνο των πράξεων τους αλλά και τις συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν αστόχαστες κινήσεις.

Πηγή: http://www.moneyguru.gr/

αναλήψειςΕΚΤκλίμαομόλογατράπεζες