Στο Eurogroup έγινε έντονη και εποικοδομητική συζήτηση, καλύψαμε πολλούς τομείς, υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα δήλωσε στην εξαιρετικά σύντομη χρονικά και με μεγάλη καθυστέρηση από άποψη ώρας, συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Υποστήριξε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας και παραδέχτηκε, μετά από ερώτηση, ότι διερευνήθηκαν πολλά ζητήματα, ένα εξ αυτών αφορούσε το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς να υπάρξει απόφαση. Και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει βήματα και θα συνεχιστεί η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ο χρόνος μέχρι τότε είναι πολύ σύντομος. Είπε όμως ότι «καλύψαμε αρκετό δρόμο, αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα».
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την άλλη, στη δική του σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε ότι δεν επιτεύχθηκε δυνατότητα έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος αλλά εξέφρασε την άποψη ότι βρέθηκαν αρκετά σημεία σύγκλισης. Όπως είπε ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί παράταση του υπάρχοντος προγράμματος αλλά εξηγήθηκε προς τους εταίρους ότι αυτό δεν είναι δυνατό καθώς η κυβέρνηση εκλέχτηκε με ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πριν τη συνέντευξη Τύπου προηγήθηκαν πολύωρες εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, κάτι που τελικά, δεν έγινε εφικτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».
Έντονη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup ο Πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική αντιπροσωπεία να παρουσιάσει τις απόψεις της και να γίνουν ορισμένα βήματα έτσι ώστε η συζήτηση να συνεχιστεί στο επόμενο τακτικό Eurogroup τη Δευτέρα. Απαντώντας σε λίγες ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι διερευνήθηκαν πολλά ζητήματα και ένα από αυτά ήταν το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος. Σημείωσε ότι τέθηκε το θέμα της παράτασης του προγράμματος, και αυτή ήταν μια προτιμητέα επιλογή, αλλά δεν κατέληξε η συζήτηση σε συμπέρασμα. Προσέθεσε, όμως, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το περιεχόμενο του προγράμματος ή ενός προγράμματος.Τόνισε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές αλλά αν δεν υπάρξει σαφές πολιτικό συμπέρασμα κοινώς αποδεκτό δεν μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται οι θεσμοί για τις λεπτομέρειες. Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν επαφές μέχρι τη Δευτέρα.
Παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μίλησε επίσης για πολύ χρήσιμη συνάντηση καθώς παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις για να γίνουν γνωστές σε όλους τους εταίρους ενώ και η Ελλάδα ενημερώθηκε για τις θέσεις των εταίρων αλλά και για το πώς βλέπουν και αυτοί την κατάσταση. Επανέλαβε ότι στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στην επιθυμία του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε με την ετυμηγορία του στις εκλογές και στις δεσμεύσεις που υπάρχουν. Περιέγραψε ένα μάλλον καλό κλίμα λέγοντας ότι παρά τις προσπάθειες δεν επιτεύχθηκε τελικά η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Στη συνέντευξη Τύπου παρούσα ήταν και η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δεν πήρε το λόγο για την Ελλάδα. Η συνέντευξη Τύπου δεν κράτησε περισσότερο από 15 λεπτά ενώ περίπου επί 3 ώρες γινόταν προσπάθεια να καταληχθεί ένα κοινό κείμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση». Επικοινωνίες της τελευταίας στιγμής, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και του Μεγάρου Μαξίμου οδήγησαν στην εμπλοκή. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο Φ. Σόιμπλε έφυγε εκτιμώντας ότι υπάρχει συμφωνία, κάτι που δεν έγινε.
Σύντομος ήταν από την άλλη πλευρά και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είπε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις απόψεις της για μια νέα συμφωνία, με στόχο να τις γνωρίσουν οι εταίροι, να ακούσουν από την νέα κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή της για τους λόγους που δεν βγαίνει το πρόγραμμα, «να ακούσουν προτάσεις για την ουσία και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να υπάρξει μια θεραπευτική συμφωνία τη Δευτέρα».
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν διατυπώθηκαν απειλές και ότι το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της συνέχειας του Κράτους, αλλά και του γεγονότος ότι υπήρξε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Διευκρίνισε, δε, ότι εξαρχής δεν υπήρχε θέμα επίτευξης συμφωνίας στο συγκεκριμένο Eurogroup.
Είπε και αυτός ότι τέθηκε το θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά απάντησε ότι εκλέχτηκε για να αμφισβητήσει τη λογική αυτού του προγράμματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι υπήρξαν αρκετά σημεία σύμπτωσης «πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους», ότι η «Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις από το 1950 μέχρι σήμερα» και ότι θα χρειαστεί να γίνουν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πιο «σκληρή» στάση απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία τήρησαν, εκτός από τη Γερμανία, και οι υπουργοί Οικονομικών χωρών που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα (Ιρλανδία, Πορτογαλία κλπ).
«Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων» σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Εθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό τον αμοιβαία επωφελή συμφωνία, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα μέσω twitter ο Νίκος Παπάς, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έστειλε μήνυμα: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πιο «σκληρή» στάση απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία τήρησαν, εκτός από τη Γερμανία, και οι Υπουργοί Οικονομικών χωρών που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα (Ιρλανδία, Πορτογαλία κλπ). Κατά το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.