Mπορεί το Eurogroup που συνέρχεται στο Ελσίνκι – το πρώτο μετά τις εκλογές του Ιουλίου – να θεωρείται αναγνωριστικό των προθέσεων των Ευρωπαίων δανειστών απέναντι στην της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο τα «σπουδαία» θα συζητηθούν σε 6 κρίσιμα παράλληλα ραντεβού που έχει κλείσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με κορυφαίους παράγοντες των Θεσμών που διαδραματίζουν ειδικούς ρόλους στο Ελληνικό ζήτημα.
O υπουργός Οικονομικών, έχει μεταβεί στο Ελσίνκι συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, για να πάρει μέρος στο Eurogroup, με ούριο άνεμο τις πρώτες καθοριστικές κινήσεις της κυβέρνησης για την επανεκίννηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Χρ. Σταϊκούρας αναμένεται να θέσει επίσημα το θέμα της πρόωρης μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ, σε συνέχεια των προβλέψεων της Συμφωνίας της Μάλτας (2017) για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και των όρων εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης (2018)
Η έγκριση, που έχει προεξοφληθεί από τον ESM, θα έρθει σε τεχνικό επίπεδο εγκαίρως για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Σαφείς οδηγίες από τον πρωθυπουργό
Όμως με ειδική ατζέντα και σαφείς οδηγίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ήδη προχωρήσει ή προγραμματίσει στο Ελσίνκι 6 διαδοχικά ραντεβού με αξιωματούχους που έχουν ειδικό ρόλο στο Ελληνικό ζήτημα. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, συναντάται με:
- την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) κ. Εlke König,
- τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Mário Centeno,
- τον επικεφαλής του ESM κ. Klaus Regling,
- τον αντιπρόεδρο της EBRD κ. Pierre Heilbronn,
- το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Benoît Cœuré
- τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis.
Σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις και διαπραγματεύεται:
- το ζήτημα του δανείου του ΔΝΤ – για το οποίο η Αθήνα θα ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του –
- αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει τη νέα δημοσιονομική πολιτική.
Η επιστροφή των κερδών των Ελληνικών ομολόγων
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η συνολική αλλαγή της στάσης των Ευρωπαίων έναντι των δυσβάστακτων πλεονασμάτων με τα οποία είναι δεσμευμένη η χώρα θα πάρει χρόνο μέχρι να φτάσει σε φάση ωρίμανσης.
- Εκτιμούν ωστόσο, ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ρήτρα που προβλέπεται στη συμφωνία του 2018 αναφορικά με τη χρήση των κερδών ομολόγων για παρεμβάσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη.
Το πολιτικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα από την ανάληψη της εξουσίας, έχει δώσει έμπρακτα δείγματα ότι θα κατορθώσει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και να καλύψει όλες τις εκκρεμότητες που έχει παραλάβει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης :
- την εκτέλεση του προϋπολογισμού,
- τις ιδιωτικοποιήσεις,
- την απομείωση των «κόκκινων δανείων»,
- τις παρεμβάσεις στις αγορές.
Αλλωστε, η δημοσιοποίηση των βασικών αξόνων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας πώλησης του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος κ.α. δίνουν απτά δείγματα γραφής του σχεδίου αλλά και της πολιτικής φιλοσοφίας που διέπει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Λίγο πριν έλθουν οι θεσμοί
Οι κρίσιμες επαφές του κ. Σταϊκούρα πραγματοποιούνται μερικά μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και εν αναμονή των δύο ξεχωριστών εκθέσεων που θα συνάψουν οι εκπρόσωποι των 4 Θεσμών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Η μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει την κρίσιμη τέταρτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να επιταχύνει το έργο της στο πεδίο των προαπαιτούμενων, ενώ το ΔΝΤ θα συντάξει την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο έκθεσή του η οποία αναβλήθηκε λόγω των εθνικών εκλογών στη χώρα.
Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, το πόρισμα του ΔΝΤ πιθανότατα θα προηγηθεί χρονικά του αντίστοιχου της Επιτροπής και το περιεχόμενο θα έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όπου έχει ανοίξει η συζήτηση για την αποπληρωμή περίπου 3 δισ. ευρώ από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ.