Τι σημαίνει για την αγορά και την οικονομία η άρση των capital controls

Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με έκτακτη παρέμβαση του στη Βουλή, όπου τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Με τη τοποθέτησή του για την ολοκληρωτική άρση των capitla controls έστειλε για ακόμη μια φορά από το βήμα της Βουλής το μήνυμα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι «Τα capital controls ήταν αποκορύφωμα της καταστροφικής πολιτικής του κ. Τσίπρα.

Ήταν το αποτέλεσμα του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015. Τα αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ύστερα από 50 μήνες τα capital controls καταργούνται. Ανοίγει, σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία για τη χώρα μας, ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα, για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα εισήχθη στην ολομέλεια με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και η συζήτησή του ολοκληρώθηκε το βράδυ με την ψήφισή του.

Ποιοι τραπεζικοί περιορισμοί καταργούνται με την άρση των Capital Controls:

Τέσσερα χρόνια μετά τα ξημερώματα της 29ης Ιουνίου 2015, οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls παρέμεναν ακόμα περιορισμοί στη μεταφορά χρημάτων, κυρίως για επιχειρήσεις αλλά και για πολίτες που μετακινούνται για εκτός Ελλάδος.

Συγκεκριμένα:

1. Μετρητά ως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, καθώς και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master»), έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως κατ’ ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

2. Εξαγωγή κεφαλαίων έως 4.000 ευρώ ανά δίμηνο για φυσικά πρόσωπα.

3. Εξαγωγή για εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση, με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

4. Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

• μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επιπλέον επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

5. Μεταφορά ως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών. Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

• μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

6. Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

7. 10. Ανάληψη ως 5.000 ευρώ/μήνα στο εξωτερικό με κάρτα.

8. Πληρωμές σε POS τράπεζας εξωτερικού. Εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

9. Δεν επιτρέπονται οι εξής γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

• Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

• Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.

• Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.

• Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.

• Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

• Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

• Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

• Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

Τη νέα εποχή για τις εξαγωγές χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων

«Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Ο σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και προσθέτει ότι ήταν ένα μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό και αναχαίτισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.

«Θεωρούμε πως η αποκατάσταση στην κίνηση κεφαλαίων, συνεχίζει ο ΠΣΕ, θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές ενώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στις προοπτικές της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμβάλει στην εισροή νέων κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Η πλήρης άρση των capital controls, όπως σημειώνεται, αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για αυτή τη θετική εξέλιξη. Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πλήρη ικανοποίηση υποδέχθηκε ο επιχειρηματικός και όχι μόνο κόσμος στην Ελλάδα την πλήρη άρση των capital controls που ανακοίνωσε χθες με παρέμβασή του στη Βουλή,  ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΕΒ: «Αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας»

«Με τη σημερινή ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε σχετική ανακοίνωση.

«Είναι, πλέον, στο χέρι μας, προσθέτει, να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

capital controlsαγοράανακοίνωσηάρσηΒουλήΜητσοτάκηςοικονομίαπαρέμβασηπρωθυπουργός