Δρίτσας: Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ

Το τέλος των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και την «κατοχύρωση» του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών όλης της χώρας επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στην Βουλή, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

O κ. Δρίτσας στην ομιλία του στη Βουλή μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Υπουργείο πρέπει να αλλάξει και πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται η ανεργία των ναυτικών και ότι έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα στον χώρο της ναυτιλίας με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορούν να εξεταστούν.
Ένα άλλο ζήτημα για το Υπουργείο είναι να μπει τέλος στην απλήρωτη εργασία σε πληρώματα πλοίων ακόμα και αυτών που εκτελούν δρομολόγια με κρατική επιχορήγηση. Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των ακτοπλόων λέγοντας πως δεσμεύτηκαν ότι έως το Πάσχα θα έχει ρυθμιστεί το πρόβλημα.
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή απειλείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Πειραιά με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα (σ.σ. το πλήρωμα του πλοίου έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή το βράδυ διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων) σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα τις αναλάβουμε και εμείς.
Μίλησε επίσης για απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων της ακτοπλοΐας και για εφαρμογή των τεχνικών ελέγχων έτσι ώστε να βεβαιώνεται η βλάβη σε πλοίο με επακόλουθο τη διακοπή των δρομολογίων του.
Είπε επίσης ότι θα επανεξεταστεί η λειτουργία γραμμών υψηλής ανάγκης, όπως τις χαρακτήρισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γραμμή Πάτρα – Κεφαλλονιά – Ιθάκη.
Στόχος, όπως είπε, οι βιώσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις και η εξασφάλιση υδροδότησης αλλά και υπηρεσιών σχετικά με την Υγεία και την Παιδεία ακόμα και στο πιο «μικρό» νησί επειδή«οι νησιώτες πρέπει να μείνουν στα νησιά τους» και έκανε λόγο και για νέες δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να φέρει στα νησιά η δρομολόγηση των υδροπλάνων.
Ο κ. Δρίτσας εξήγγειλε επίσης ότι θα φέρει προς διαβούλευση τη σύσταση του δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Για την ποντοπόρο ναυτιλία ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να παραμείνει ισχυρή η ελληνική σημαία σε παγκόσμιο επίπεδο και θεώρησε επιτακτική την ανάγκη αποδοτικότητας από την πλευρά των εφοπλιστών όπως με την ενίσχυση της απασχόλησης.
Επιπλέον μίλησε για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη ενώ σε όσους χώρους έχουν εισέλθει ιδιώτες είπε πως θα επιδιωχθεί, μεταξύ άλλων, η κατοχύρωση εργασιακών δικαιώματων, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφάνεια. Τόνισε ότι λιμάνια όπως το Ηράκλειο, ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε κομβικές θέσεις.
Έκανε λόγο παράλληλα ότι θα γίνει αναδιοργάνωση της πλοηγικής υπηρεσίας που τη χαρακτήρισε κρίσιμη δημόσια υπηρεσία.
Αναφέρθηκε επίσης σε εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροδότησης πλοίων στον Πειραιά για μείωση του κόστους λειτουργίας τους ενώ για τη διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων είπε ότι θα εκλείψουν φαινόμενα αδιαφανών μονοπωλιακών πρακτικών ενώ παρέπεμψε σε δήλωση που έκανε το Σάββατο ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι υποχρεωμένο να ελέγξει σε βάθος τόσο τις ευρύτερες διαστάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης, όσο και όλες τις συμβάσεις διαχείρισης αποβλήτων στο σύνολο των λιμένων της χώρας.
Επιπροσθέτως τόνισε πως αποφάσεις όπως οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας  και η δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας οδηγούν σε απαξίωση της εργασίας των ναυτικών και θα αποτελέσουν παρελθόν όπως και η πολιτική επιστράτευση των ναυτικών.
Για τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση έκανε λόγο για αναβάθμισή της, για εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών και για εξέταση των θεμάτων σχετικά με το ΝΑΤ ενώ για τον Οίκο Ναύτου ανέφερε πως θα πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μίλησε επίσης για προσπάθεια τόνωσης του τομέα της ναυπηγοεπισκευής και για ενίσχυση της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων.
Εκδημοκρατισμός του Λιμενικού Σώματος
Ο κ. Δρίτσας έκανε ειδική μνεία στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή λέγοντας πως θα εξασφαλιστεί η δημοκρατική του λειτουργία και θα γίνει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.
Μίλησε επίσης για δημιουργία δίκαιου συστήματος εξελίξεων και κρίσεων των στελεχών του Λιμενικού και για εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές με τρόπο δίκαιο και αδιάβλητο λέγοντας ότι οι αδιάβλητες διαδικασίες του παρελθόντος που έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί δεν θα επαναληφθούν. Εκανε λόγο επίσης για αναβάθμιση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών ακόμα και για συγγραφή σύγχρονων βιβλίων που δεν υφίστανται και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός σχετικά με τις μεταθέσεις και άλλα ζητήματα.
Για το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ) ανέφερε ότι θα διατηρηθεί και θα δοθεί η απαραίτητη προθεσμία για να καταργηθεί το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το Ταμείο τους, ένα βασικό αίτημα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των λιμενικών.Για το πολιτικό προσωπικό είπε ότι θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του επισημαίνοντας πως θα υπάρξει απεμπλοκή ενστόλων του Λιμενικού από ορισμένες υπηρεσίες ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να παραγνωριστεί για τη νέα δομή που θα δημιουργηθεί η εμπειρία των στελεχών του ΛΣ.
 
ΒουλήΔρίτσαςιδιωτικοποιήσειςΟΛΘΟΛΠ