Σε ομιλία του στο πλαίσιο επενδυτικής ημερίδας, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Στην ομιλία του στην επενδυτική ημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε επίσης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιβαρύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως είπε, «Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, από έλλειμμα ύψους 15,1% του ΑΕΠ το 2009, κατέγραψε, για τρίτη χρονιά, πλεόνασμα το 2018 (1,1% του ΑΕΠ). Το πρωτογενές αποτέλεσμα ως ποσοστό του ΑΕΠ (δηλ. το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς τις δαπάνες για τόκους) έχει βελτιωθεί κατά περισσότερο από 14 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009 (τότε ήταν έλλειμμα 10,1% του ΑΕΠ), και καταγράφει πλεόνασμα τα 3 τελευταία χρόνια. Το 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας) διαμορφώθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ».
Μείωση του στόχου
Επίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2022, καθώς και οι φορολογικοί συντελεστές: «Η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022 σε συνδυασμό με μείωση φορολογικών συντελεστών και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι υψηλής σημασίας για να δημιουργηθεί ένα θετικό πλαίσιο».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο διοικητής της ΤτΕ είχε υποστηρίξει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 2%, ένας στόχος που κατά την άποψή του είναι πιο εφικτός από το 3,5% «καλύτερο και για τους δανειστές, θα μεγιστοποιούσε την πιθανότητα βιωσιμότητας του χρέους παρά θα την ελαχιστοποιούσε», είχε τονίσει.
Από το newsroom του economico.