Ανατροπή στο και 5’, προσδοκούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά οι υπηρετούντες στα Ειδικά Μισθολόγια, μετά την πρώτη «παγωμάρα» από τη διαρροή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα της κατάργησης των Δώρων.Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι στο iefimerida, από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για τα Δώρα στο Δημόσιο θα κριθεί το εύρος εφαρμογής της πολυσυζητημένης απόφασης και γι’ αυτό είναι κρίσιμο να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατό (σσ διέρρευσε προχθές προκαλώντας τη δυσφορία της προέδρου του ΣτΕ).
Ειδικά για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνεται ή όσο θέλουν να παρουσιάζουν κάποιοι. Ποιο είναι το «κλειδί», που μπορεί να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα; Ο νόμος του 2003, που «δένει» τις τύχες των ενστόλων με τους δικαστικούς.
Γιατί μπορεί να πάρουν τελικά Δώρα οι ένστολοι
Η καθιέρωση των επιδομάτων αδείας και εορτών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (πριν από τη μείωση τους με το νόμο 3845/2010 και εν τέλει κατάργησή τους με το νόμο 4093/2012)έγινε κατ’ ανάλογη εφαρμογή των ισχυόντων για τους δικαστικούς λειτουργούς, με το νόμο 3205/2003.
Τι λέει η επίμαχη διάταξη του άρθρου 31, που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα Δώρα;
«α. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ορίζεται ίσο με το μηνιαίο βασικό μισθό που έχει κάθε φορά ο δικαστικός λειτουργός μαζί με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας… β. Το επίδομα εορτών Πάσχα ορίζεται ίσο με το ήμισυ του βασικού μισθού και το ήμισυ του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας που έχει κάθε φορά ο δικαστικός λειτουργός … γ. Το επίδομα αδείας ορίζεται ίσο με το ήμισυ του βασικού μισθού και το ήμισυ του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας που έχει κάθε φορά ο δικαστικός λειτουργός….».
Τι λέει και το άρθρο 51, στην παράγραφο 5, που αφορούσε στα επιδόματα των ενστόλων;
«Εορτών και αδείας, χορηγούμενα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του παρόντος νόμου, συμπεριλαμβανομένου στον υπολογισμό τους και του επιδόματος εξομάλυνσης».
Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι η τύχη δικαστικών- ενστόλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Ποιο είναι το μυστικό; Υπάρχουν προσφυγές των δικαστικών για τα Δώρα, που εκκρεμούν στο Μισθοδικείο κι εφόσον δικαιωθούν, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάλογες διεκδικήσεις από τους ενστόλους ή για πολιτική απόφαση που θα ρυθμίζει το ζήτημα. Η διαρροή της απόφασης, να σημειωθεί, έχει προκαλέσει ήδη την δυσφορία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους
Υπάρχουν, όμως, δύο ακόμα «κλειδιά», που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα της απόφασης του ΣτΕ. Το πρώτο είναι ότι εκκρεμούν προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι εφόσον η τελεσίδικη απόφαση του είναι αντίθετη από αυτή του ΣτΕ, τότε η διαφορά θα λυθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως είχε συμβεί το 2001 με το οικογενειακό επίδομα.
Το δεύτερο «κλειδί» είναι αντίστοιχες αγωγές εργαζομένων του Δημοσίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου, στα πολιτικά δικαστήρια. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία αλλά και στα Εφετεία της χώρας, ενώ καταγράφονται ουκ ολίγες περιπτώσεις, όπου οι εργαζόμενοι- κυρίως σε ΟΤΑ- όχι απλώς δικαιώθηκαν αλλά οι αποφάσεις ήταν άμεσα εκτελεστές και εισέπραξαν. Τέτοιες υποθέσεις θα φτάσουν- όχι σύντομα είναι η αλήθεια- στον Άρειο Πάγο κι εφόσον κρίνει διαφορετικά από το ΣτΕ για την τύχη των Δώρων, τότε και πάλι θα δώσει τη λύση το ΑΕΔ.