Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας ανάκαμψης μετά από υπερβολική επιβάρυνση και από μια πολυετή οικονομική ύφεση και λιτότητα.
Από πολλές απόψεις, η Ελλάδα έχει κάνει μια στροφή: Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών της έχει αυξηθεί κατά 26% μέσα στο 2019, που φαίνεται ότι θα είναι το καλύτερο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων είκοσι ετών, και αποκομίζοντας κέρδη κατά 8,1% περισσότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές. Πέρυσι, η χώρα σημείωσε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007. Τα 10ετή ομόλογα της Ελλάδας έχουν απόδοση 3,3%, μόλις ένα κλάσμα του 37% που η χώρα έπρεπε να πληρώσει στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Έλληνες συνεχίζουν να πασχίζουν, μήπως κι απομακρυνθούν από το βουνό χρέους, μετά από μια δεκαετία, κατά την οποία η οικονομία κλάταρε, σημειώνοντας συρρίκνωση κατά περισσότερο από ένα τέταρτο. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας βρίσκεται στο 18,5% εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, περισσότερες από 87.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 14,5%, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία. Περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ή περίπου το 37% του πληθυσμού, οφείλουν στο κράτος 104,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθυστερημένες πληρωμές. Το ποσό αυτό υπερβαίνει το τριπλάσιο από τις καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί το 2010 κι ήταν ύψους 32,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πολλοί Έλληνες είναι εξαντλημένοι, με τις υποθέσεις τους να εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια, η επίλυση των οποίων μπορεί να διαρκέσει χρόνια, πολλοί άνθρωποι που κάποτε ήταν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, βλέπουν την αδιάκοπη πίεση να επιβάλει τις εξελίξεις, δήλωσε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος που χειρίζεται περιπτώσεις για να σταματήσει τις τράπεζες από κατασχέσεις κατοικιών.
«Δεν είναι τόσο οικονομικό θέμα όσο το ψυχολογικό, με όλη τη διαδικασία να εξαντλεί τους δανειολήπτες», λέει ο δικηγόρος. «Τώρα λένε αφήστε την τράπεζα να πάρει το σπίτι. Δεν μπορούν να αντισταθούν στις εισπρακτικές εταιρείες που φτάνουν σε αυτούς και τους παρενοχλούν για το χρέος τους».
Η ανάκτηση των ελληνικών κατοικιών, έννοια η οποία ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες πιέζονται να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια. Τα τραπεζικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 81,8 δισ. ευρώ, ή σχεδόν το μισό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χτύπημα στην ελληνική οικονομία.
Το νέο πλαίσιο προστασίας
Καθώς βρισκόμαστε σε έτος εκλογών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στα τέλη Μαρτίου, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας μετά από μακροχρόνια διαμάχη με τους πιστωτές της χώρας σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Το νέο πλαίσιο καλύπτει τα επισφαλή δάνεια ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από αυτό, αναμένεται δάνεια αξίας περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ -που αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 οφειλέτες- να χρησιμοποιήσουν τη νέα νομοθεσία και τελικά, δάνεια περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να αναδιαρθρωθούν και να μετατραπούν σε δάνεια που θα εξυπηρετούνται.
Αν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, το νέο σχέδιο θα βοηθήσει τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες. Οι πιστωτές της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν προσδιορίσει τη μείωση του «κακού» χρέους ως την πρώτη προτεραιότητα της χώρας.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτελούν πλειστηριασμούς αλλά μέχρι στιγμής οι κύριοι αγοραστές αυτών των ακινήτων ήταν οι ίδιες οι τράπεζες. Το 2018, περίπου 10.000 ιδιοκτησίες, ή περίπου το 85% αυτών που βγήκαν σε πλειστηριασμό, αγοράστηκαν από τις τράπεζες.
Από το newsroom to economico.gr