Εναν ολόκληρο χρόνο από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie οι πρωταγωνιστές της απάτης συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους και άτυπα αλλά ουσιαστικά συνεχίζουν να εμπλέκονται στη διοίκηση της εταιρείας. Η μοναδική αλλαγή που έχει υποστεί η καθημερινότητά τους είναι ότι δεν μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό λόγω της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που τους επέβαλε η Δικαιοσύνη, ενώ έχουν περιορίσει δραστικά τις εμφανίσεις τους σε δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις φοβούμενοι, ίσως, την κατακραυγή.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο protothema.gr , αν το πρώτο σκάνδαλο συνίσταται στην τεράστια απάτη της Folli Follie, η δεύτερη πλευρά του είναι ότι οι έρευνες για την αποκάλυψη των υπευθύνων και τις πιθανές κυρώσεις καθυστερούν σε απαράδεκτο βαθμό, σε σημείο που πολλοί παράγοντες της αγοράς να υποπτεύονται την παρουσία κάποιου «αόρατου χεριού» που εμποδίζει την αλήθεια να βγει στο φως
Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραμένει ακόμη στο Δ.Σ. της εταιρείας που ίδρυσαν οι γονείς του, πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του και μάλιστα συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή που διευθύνει τη Folli Follie. Ο πατέρας του Δημήτρης με τη μητέρα του Κατερίνα (Καίτη) εξακολουθούν επίσης τουλάχιστον ορισμένες ημέρες να πηγαίνουν στα γραφεία τους, στον τρίτο όροφο των κεντρικών.
Εκεί, εκτός από την πρόδηλη αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους και το γεγονός ότι έχουν αλλάξει πολλά στελέχη -«όποιος μπορούσε να φύγει, έφυγε», λέει χαρακτηριστικά υπάλληλος- έχουν αυξηθεί και τα μέτρα ασφαλείας.
Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει κατηγορίες, ο εισαγγελέας και η ανακρίτρια εργάζονται πάνω στην υπόθεση, αλλά οι δικαστικές διαδικασίες ξεκίνησαν πολύ αργά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) για ακατανόητους λόγους επέδειξε εντυπωσιακή βραδύτητα στις αποφάσεις της. Ενώ ήταν προφανές ότι οι υπεύθυνοι είχαν μαγειρέψει τους ισολογισμούς της Folli Follie, δεν τους ερεύνησε και αναζητούσε -μάταια- αποδείξεις στις συναλλαγές των μετοχών.
Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις
Δέκα ολόκληρους μήνες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου 2019, επέβαλε πρόστιμα 20,38 εκατ. ευρώ (10 εκατ. στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, 5 εκατ. στον Γεώργιο Κουτσολιούτσο και 4,5 εκατ. στον Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην οικονομικό διευθυντή της θυγατρικής του FF στην Ασία). Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρόστιμα των 24,4 εκατ. ευρώ σήμερα δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Η Folli Follie και η διοίκησή της είχαν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά των δύο αποφάσεων της Ε.Κ. και μέχρι πρότινος εκκρεμούσε η εκδίκασή τους. Το αν και σε ποιον βαθμό θα εισπραχθούν τα συγκεκριμένα πρόστιμα, που είναι τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλει ποτέ η Ε.Κ., είναι ένα ερώτημα που παραμένει ακόμη αναπάντητο.
Ακόμη και η ανάθεση του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας στην Alvarez & Marsal, μία από τις πιο σκληρές ελεγκτικές εταιρείες στον κόσμο η οποία, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε και την υπόθεση της Lehman Brothers, έγινε μετά από πιέσεις των διεθνών ομολογιούχων της FF οι οποίοι έψαξαν να βρουν σε ποια μαύρη τρύπα είχαν πέσει τα λεφτά τους. Απλώς η Folli Follie ανέλαβε να πληρώσει την ελεγκτική εταιρεία για τις υπηρεσίες της.
Για το 2017 δεν έχει εκδοθεί προσαρμοσμένος ισολογισμός, ούτε έχουν ερευνηθεί οι ισολογισμοί παλαιότερων ετών. Αυτό μάλιστα αποκτά μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2015 στα γραφεία της Ε.Κ. είχαν φτάσει αναλυτικά στοιχεία (όπως αυτά που παρουσίασε το fund QCM το οποίο αποκάλυψε την απάτη) για τους ισολογισμούς 2013 και 2014 της Folli Follie.
Ερωτήματα
Η συνέλευση εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητά από τον πρόεδρο, το Δ.Σ. και τη γενική διευθύντρια «να ανακαλέσουν/αναιρέσουν την απόφαση τους για την αποπομπή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών εξαιτίας της “συστηματικής πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων της” και τον υποβιβασμό της σε θέση τμηματάρχη σε άλλη διεύθυνση, η οποία λήφθηκε με αδιαφανή διαδικασία και διάθεση εκφοβισμού των υπολοίπων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών και κατ’ επέκταση του συνόλου του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια της Ε.Κ. είχε αντιδράσει όταν η διοίκηση της ζήτησε να προσδιορίσει κέρδη από συναλλαγές μετοχών των εμπλεκόμενων στη Folli Follie. Υποστήριξε τότε ότι η απόφαση να προσδιορίσει τη ζημία στερείται νομιμότητας, καθώς στην Ε.Κ. υπάρχει Διεύθυνση Εισηγμένων Εταιρειών. Σε αυτήν υποβάλλονται κάθε χρόνο όλοι οι ισολογισμοί των εισηγμένων, όπως και οι αλλοιωμένοι ισολογισμοί της Folli Follie και ότι στοιχεία από τη δική της διεύθυνση δεν θα μπορούσαν να σταθούν δικαστικά λόγω αναρμοδιότητας.
Πού στρέφει την έρευνα η Οικονομική Εισαγγελία