Αλλάζει το ύψος της ανώτατης ληξιπρόθεσμης οφειλής για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο μπαίνει στις 100.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις 130.000 ευρώ.
Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα έχει δικαίωμα να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.
Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.
«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως σε κάθε περίπτωση».
Ο υπουργός Οικονομικών, αναλύοντας τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία ανέφερε πως αυτή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πολλές φορές ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας και έχουν περάσει όλα τα τεστ.
«Έχουμε ένα νόμο που σε κάποια σημεία βελτιώνει την κατάσταση και βάζει μέσα και τα επιχειρηματικά δάνεια. Ποιο ήταν το πρόβλημα του SSM; Και ποιο είναι το πρόβλημα σε οποιαδήποτε στρατηγική μείωσης κόκκινων δανείων; Όλα τα συστήματα και αυτά που κάνουμε εμείς και αυτά που κάνουν στην Ιταλία και αυτά που θα κάνει οποιαδήποτε χώρα που έχει πρόβλημα κόκκινων δανείων, έχουν κάποιο ρίσκο. Τα καλά νέα είναι ότι το ρίσκο στο δικό μας σχέδιο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή και των τραπεζών» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Παρά τα όσα έχουν ακουστεί για τις τράπεζες, σας υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress test και τα test για την μείωση των κόκκινων δανείων. Και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν».
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε την αλλαγή που έφερε με την μείωση του ορίου των επιχειρηματικών δανείων στις 100.000 € λέγοντας ότι «έχουμε ένα άγχος για τις προβλέψεις σε σενάρια δυσμενή. Αυτή ήταν η συζήτηση την τελευταία εβδομάδα και εκεί μας ζητήθηκε ο περιορισμός της περιμέτρου για τα επιχειρηματικά δάνεια».
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε και για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσο πολύ να έρθει η ρύθμιση στην Ελληνική Βουλή και να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.
«Ενώ διαπραγματευόμαστε με τέσσερις θεσμούς στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με έξι γιατί δύο από τους τέσσερις θεσμούς έχουν δύο καπέλα. Η Κομισιόν έχει ένα καπέλο επιπλέον, την διεύθυνση ανταγωνισμού αφού η επιδότηση που δίνουμε εμείς για τους δανειολήπτες πρέπει να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση.Και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει ένα επιπλέον καπέλο. Έχει το καπέλο του επόπτη του SSM που πρέπει να παρακολουθήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος όχι μόνο για την Ελλάδα. Γιατί η σταθερότητα σε μία χώρα επηρεάζει και την σταθερότητα στις άλλες χώρες.
Γι’ αυτό χρειάστηκε να διαπραγματευθούμε τόσο καιρό, δεν ήταν μόνο η μεταμνημονιακή περίοδος και η ενισχυμένη εποπτεία.»
Θετικός στην πρόταση Μητσοτάκη για τους συνεπείς δανειολήπτες
Μετά τον Γιάννη Δραγασάκη χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα, ανέφερε ότι βλέπει θετικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών αλλά παραδέχτηκε ότι όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν μη συνεπείς δανειολήπτες εμπεριέχουν αδικίες.
«Ακούω αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι αυτό που κάνουμε δεν επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες που τηρούσαν πάντα τις υποσχέσεις τους. Πράγματι υπάρχει μια αδικία και πρέπει να συζητήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά όλα αυτά τα συστήματα και το δικό σας και το δικό μας έχουν αδικία για τους ανθρώπους που είναι καλοπληρωτές. Όμως αν δεν βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και στους καλοπληρωτές από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν κακές συνθήκες στην κοινωνία».