Απέρριψε η ΕΚΤ το αίτημα της Ελλάδας για βραχυπρόθεσμο δάνειο στήριξης - Ασφυκτικές πιέσεις στο Euro Working Group

Η Αθήνα στο Euro Working Group της Πέμπτης ζήτησε να της δοθεί άδεια ν’ αντλήσει επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμο χρέος υπό την μορφή ομολόγων, προκειμένου να διατηρηθεί η κανονικότητα στη χώρα τους αμέσως επόμενους μήνες (4 – 6 μήνες), έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η περίοδος διαπραγμάτευσης ενός τετραετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε αμέσως.  Πλέον τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός συνόρων αναζητούνται τρόποι για να καλυφθεί το κενό που η απόρριψη της πρότασης αυτής αφήνει στη χρηματοδότηση της χώρας με δεδομένη και την μείωση των κρατικών εσόδων, λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά και την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται, από τις 11 Φεβρουαρίου, και στο εξής τα ελληνικά ομόλογα ως collateral από τις τράπεζες που αναζητούν χρηματοδότηση, παραπέμποντας τις ελληνικές τράπεζες  μόνο στον ELA.

Η αλήθεια είναι ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ως νέος επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς το έργο του ΥΠΟΙΚ ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις έντονες πιέσεις της Γερμανίας και των «συμμαχικών» της χωρών, όπως Ολλανδία, Φινλανδία, στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των όρων του υφιστάμενου μνημονίου και της ομαλής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προειδοποιώντας κατά της ανάληψης μονομερών ενεργειών, όπως πχ η υιοθέτηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αφορούν σε θέματα που απορρέουν από την πολιτική του μνημονίου, όπως είναι η αύξηση του κατώττου μισθού, οι προσλήψεις, η ακύρωση των ιδιοτικοποιήσεων κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν τόσο πιεστικό που ακόμη και εκπρόσωποι χωρών που δεν «βλέπουν» και με τόσο αρνητικό μάτι τις ελληνικές θέσεις, φέρονται να μην προχώρησαν σε κάποιου είδους ανοιχτή υποστήριξη.  Επιπλέον από την ελληνική κυβέρνηση ζητήθηκε να καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης την επόμενη Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, φέρεται να ανέλαβε να συντάξει εγγράφως τα ενδεχόμενα σενάρια μιας επόμενης μέρας, στα οποία περιλαμβάνονται από τα καλύτερα μέχρι τα χειρότερα, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να ενταχθούν μέσα σε ένα πλαίσιο. Και ελλείψει πλαισίου, οι πιέσεις όλες συγκλίνουν στο να παραταθεί το υπάρχον πρόγραμμα κάτι που η Αθήνα προς το παρόν δεν δέχεται.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι συνομιλητές του κ. Χουλιαράκη δεν ήταν εντελώς αρνητικοί στο να υπάρξει κάποια «λείανση» των πιο αντιλαϊκών μέτρων ούτε στο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

 

 

 

 

 

EKTEuro Working Groupπρόγραμμα