Σπίτια-χρυσάφι λόγω Airbnb -Στο... Θεό τα κέρδη για τους ιδιοκτήτες

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, που έδειξαν αύξηση γύρω στο 4% στις τιμές των ακινήτων το προηγούμενο τρίμηνο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα δεδομένα από τα συμβολαιογραφικά γραφεία αποκαλύπτουν ότι Airbnb και μετρό έχουν προκαλέσει μια φρενίτιδα αυξήσεων.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και περιοχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υποβαθμισμένες. Διαμερίσματα στη Μαυρομματαίων -πίσω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο- αλλά και στην Κυψέλη έχουν φτάσει να πωλούνται κατά μέσο όρο 15% ακριβότερα, ενώ σε περιοχές όπως το Μετς οι τιμές έχουν ανέβει 25% ή και 30%!

«Ξέφυγε η κατάσταση»

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει στις περιοχές κοντά στο μετρό», λένε συμβολαιογράφοι, καθώς οι νέες μεταβιβάσεις γίνονται σε τιμές 15 – 20% υψηλότερες από πέρσι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαμερίσματος στα Ιλίσια, στο οποίο είχε μπει πωλητήριο το 2018 αλλά τελικά η πώληση «πάγωσε», καθώς το τίμημα των 22.000 ευρώ θεωρήθηκε υψηλό. Πριν από λίγες ημέρες, το εν λόγω ακίνητο πωλήθηκε για 30.000 ευρώ!

«Πριν από ενάμιση χρόνο υπήρχε νέκρα. Τώρα αν πας π.χ. στην ΚΓ’ Εφορία Αθηνών για κάποια μεταβίβαση, θα βρεθείς αντιμέτωπος με ουρά», παρατηρεί συμβολαιογράφος, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και την Περιφέρεια. Για παράδειγμα, στα Βόρεια Προάστια, σε όλες τις περιοχές πάνω από την Κηφισιά «δεν κινείται φύλλο», όπως λέει χαρακτηριστικά άλλος συμβολαιογράφος.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι ανάλογη με αυτή που παρατηρείται στην Αθήνα, ενώ εκεί που γίνεται πραγματικός χαμός είναι τα μεγάλα νησιά και τα παραθαλάσσια θέρετρα, όπου η αγοραστική κίνηση έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 25%, συμπαρασύροντας τις τιμές, που έχουν φτάσει, πλέον, στα επίπεδα του 2009! Ποιοι αγοράζουν; Στα νησιά κυρίως, οι αλλοδαποί είναι κατά 70% οι αγοραστές, αλλά η γενική εικόνα είναι ότι ξένοι κι Έλληνες «μοιράζονται» τα νέα συμβόλαια.

Το «πώς και το γιατί» αυτού του κύματος αγοραπωλησιών μπορεί να το απαντήσει κανείς ανατρέχοντας στα στοιχεία του AirDNA, που «μετρά» τις αποδόσεις από τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως του Airbnb.

Οι αριθμοί

Μόνο στην περιοχή Κουκάκι- Μακρυγιάννη είναι ενεργά 771 ακίνητα, τα οποία σε ποσοστό άνω του 90% εκμισθώνονται ολόκληρα. Τι απόδοση έχουν για τους ιδιοκτήτες τους; 77 δολάρια/ ημέρα ή, αν προτιμάτε, 1.560 δολάρια το μήνα, δηλαδή 1.377 ευρώ. Ακόμα πιο αποδοτικά είναι τα 354 ακίνητα, που απλώνονται γύρω από την Ακρόπολη, καθώς δίνουν στους ιδιοκτήτες τους 1.831 δολάρια το μήνα, δηλαδή 1.616 ευρώ!

«Χρυσωρυχείο» είναι τα ακίνητα που διατίθενται μέσω Airbnb στα πλέον τουριστικά νησιά. Στην Κέρκυρα, ο Αύγουστος αποδίδει 2.793 δολάρια (2.465 ευρώ) και μάλιστα με πληρότητα 100%, στη Σιθωνία Χαλκιδικής το μηνιαίο έσοδο φτάνει στα 2.688 δολάρια (2.372 ευρώ) με πληρότητα 100%, στη Σαντορίνη «χτυπάει» τα 5.967 δολάρια (5.266 ευρώ) και στη Μύκονο τα 12.200 δολάρια (10.768 ευρώ) με πληρότητα 100%!

Κι αν αυτό το ράλι των εμπορικών τιμών προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, η ΑΑΔΕ «καίγεται» να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες στις διαδικασίες μεταβιβάσεων, που γίνονται ακόμα χειρογράφως (!), επιτρέποντας τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Ψηφιοποίηση

Χθες, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση με Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκινά λίαν συντόμως, αλλά πιλοτικά, η ψηφιοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου όλες οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου, χωρίς ανάγκη μετακίνησης από εφορία σε εφορία. Πέρα από την προφανή διευκόλυνση των φορολογούμενων, η ΑΑΔΕ θα έχει, πλέον, τη δυνατότητα εκτεταμένων διασταυρώσεων, με φόντο στοιχεία που έδειξαν ότι το 85% των περσινών αγοραπωλησιών έγινε με μετρητό…

πηγή: economistas.gr

AirbnbΥψηλά κέρδη