Το ελληνικό αξιόχρεο υποβάθμισε σε Β- από Β ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την Παρασκευή το απόγευμα, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγησή του σε “credit watch negative”, υπονοώντας ότι πιθανότατα θα προχωρήσει και σε περαιτέρω κινήσεις σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Ο οίκος Standard & Poor’s αιτιολογεί την απόφασή του με το σκεπτικό ότι οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και στην οικονομία έχουν ελαχιστοποιήσει τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές, υποστηρίζοντας ότι τα περιορισμένα «μαξιλάρια ρευστότητας» και οι επερχόμενες λήξεις ομολόγων του επίσημου τομέα περιορίζουν την διαπραγματευτική της ευελιξία.
«Κατά την άποψη μας, μια διαιώνιση των συζητήσεων με τους δανειστές μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με την μορφή της απόσυρσης καταθέσεων και στο δυσμενέστερο σενάριο, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απώλεια πρόσβασης στην χρηματοδότηση από έναν ύστατο δανειστή, οδηγώντας δυνητικά στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.
Η Standard & Poor’s δηλώνει ότι περιμένει από την ΕΚΤ να διακόψει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν η δίμηνη τεχνική παράταση που έχει δοθεί δεν επεκταθεί πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015 και σημειώνει ότι, όπως πάνε τα πράγματα, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι αβεβαιότητες για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες διογκώνουν την εκροή καταθέσεων, αποδυναμώνουν τις επενδύσεις και υπονομεύουν την πληρωμή φόρων, που ήδη επιδεινώνουν το οικονομικό και δημοσιονομικό προφίλ της χώρας.
O oίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα πως η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας λαμβάνει υπόψη την δυνατότητα και την προθυμία της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το 17% του χρέους. Οι αποπληρωμές χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα το 2015 και το 2016 ανέρχονται στα 510 εκατ. ευρώ και στα 1,09 δισ. ευρώ, στο 0,3% και 0,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερα από τις αποπληρωμές προς τον επίσημο τομέα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να μην συμπεριλάβει τον ιδιωτικό τομέα σε οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.