Οι Τούρκοι πούλησαν το Hilton ακριβότερα απ' ό,τι το αγόρασαν

Με τίμημα ψηλότερο από αυτό που αγοράστηκε πρίν από μία διετία άλλαξε χέρια, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της Dogus στην Ιονική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτρια του εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας το οποίο διαχειρίζεται η Hilton.

Η άνοδος του τουρισμού της Αθήνας, η οποία έχει ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του 2013 και συνεχίζεται και στο ξεκίνημα του 2019 (σ.σ. ο Ιανουάριος εξακολούθησε ανοδικά στο Ελ. Βενιζέλος με ένα +8,5%, στο 1,39 εκατ. επιβάτες με τους διεθνείς επιβάτες να σημειώνουν αύξηση κατά 8,7%) φαίνεται ότι ανέβασε πιο ψηλά την αποτίμηση για το ξενοδοχείο, για το οποίο μάλιστα το νέο επενδυτικό σχήμα των ΤΕΜΕΣ και Olayan, υπό τον έλεγχο της πλέον της πρώτης, έχει πλάνα επέκτασης που περιλαμβάνουν νέες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυτελών branded κατοικιών καθώς και εμπορικών χώρων.

Οικονομικες πιέσεις

Χθές, η ΤΕΜΕΣ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. ενώ το 49% απέκτησε εταιρία συνδεδεμένη με τον όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ, ο οποίος αποκτά έτσι αυξημένο ρόλο στο όλο εγχείρημα. Το ποσοστό αυτό κατείχε, ως γνωστόν, η D Hospitality B.V., θυγατρική του τουρκικού ομίλου, ο οποίος ρευστοποιεί τις συμμετοχές του προκειμένου να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του θέση, υπό την πίεση των υψηλών υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Δεκέμβριο του 2016, η Alpha Bank, ως βασικός μέτοχος είχε μεταβιβάσει στο δίδυμο των ΤΕΜΕΣ και Dogus πακέτο 97,27% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονική Ξενοδοχειακή έναντι τιμήματος 76,1 εκατ. ευρώ ή 5,83 ευρώ ανά μετοχή. Το τίμημα έφθανε στα 143,3 εκατ., συμπεριλαμβανομένης και της αναχρηματοδότησης τότε του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας ύψους 67,2 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε στο τέλος του 2017 η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό της Ιονική Ξενοδοχειακή με μία τιμή στα 10,02 ευρώ ανά μετοχή και η εν συνεχεία διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο.

Μακρά ιστορία

Στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα σημαίνοντα ρόλο, δεδομένης και της συμμετοχής του στην ΤΕΜΕΣ, έχει ο όμιλος Olayan, ο οποίος έχει μακρά ιστορία, άνω των 70 ετών και είναι μια ιδιωτική, πολυεθνική επιχείρηση με ενεργό χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων και ποικίλων εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή. Ο Όμιλος έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ριάντ και την Αθήνα, όπου ο όμιλος έχει συνεχή παρουσία για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο όμιλος δραστηριοποιείται άμεσα και σε συνεργασία με κορυφαίες τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, τόσο σε επενδυτικές όσο και σε διαχειριστικές δραστηριότητες.

Από την πλευρά της η ΤΕΜΕΣ δραστηριοποιείται στον τομέα επενδύσεων, ανάπτυξης και λειτουργίας στους τομείς της πολυτελούς φιλοξενίας και αναψυχής, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας στην Ελλάδα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της, περιλαμβάνει κυρίως (α) τη λειτουργία των ολοκληρωμένων θερέτρων της στη Costa Navarino, (β) την συγκυριότητα του Χίλτον Αθηνών, το οποίο η εταιρεία αποσκοπεί να μετατρέψει σε πολυτελή «προορισμό πόλης» μικτής χρήσης. (γ) την ανάπτυξη του αποθέματος γης της Εταιρείας που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσσηνίας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο στην Ελλάδα και (δ) την εξαγορά και ανάπτυξη νέων περιουσιακών στοιχείων φιλοξενίας και αναψυχής, είτε από την ίδια είτε σε συνεργασία με τρίτους.

πηγή: newmoney.gr

ΤούρκοιΧίλτον