1,2 εκατ. οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία! - Ποιες ειδικότητες είναι περιζήτητες

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει σήμερα η γερμανική οικονομία από τις μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό παρά από μια παγκόσμια ύφεση. Οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύριο, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι ισχυροί όμιλοι της χώρας δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους που να έχουν τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία.

Τριάντα από τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνονται στον δείκτη Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης διαθέτουν σήμερα 20.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Handlesblatt.

Περιζήτητες ειδικότητες

Κάποιες από τις πιο περιζήτητες ειδικότητες είναι μηχανικοί χωροταξίας και ανάπτυξης, αρχιτέκτονες μηχανικοί, επιστήμονες τεχνολογιών υγείας και ειδικοί στην ανάπτυξη μπαταριών και αυτόνομων οχημάτων, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Siemens. Μολονότι ανακοίνωσε την κατάργηση 6.900 θέσεων στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας κατά τα τέλη του 2017, δεν έχει ακόμη συμπληρώσει 1.184 θέσεις εργασίας στα τμήματα ανάπτυξης λογισμικών, μηχανολογίας και ηλεκτρολογικής μηχανικής. H Fresenius, μια εταιρεία στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, έχει 1.600 κενές θέσεις εργασίας στη μηχανολογία, την πληροφορική, την ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Μια σειρά ερευνών επιβεβαιώνει πως όχι μόνον οι μεγάλοι όμιλοι αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Tο ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε πως οι περισσότερες από τις 9.000 εταιρείες σκοπεύουν να αυξήσουν το προσωπικό τους.
Ερευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY, όπου συμμετείχαν 1.500 εταιρείες, καταλήγει στο πόρισμα πως το 38% εξ αυτών σχεδιάζει να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2004, όταν ξεκίνησε η EY να συγκεντρώνει στοιχεία για τη γερμανική αγορά εργασίας. Μόνον το 3% από τις 1.500 εταιρείες σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις.

 

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από μια κρίση

Πάνω από το ήμισυ των μικρομεσαίων εταιρειών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θεωρεί πως η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και η δυσκολία που συναντά στην αναζήτησή τους είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από μια παγκόσμια οικονομική κρίση. «Η μεγάλη έλλειψη στην προσφορά εργαζομένων με την κατάλληλη εξειδίκευση είναι ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εταιρείες, διότι είναι ένα επίμονο πρόβλημα σε σχέση με μια κρίση που κάποια στιγμή θα παρέλθει όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο οικονομικός κύκλος», λέει ο Μάικλ Μάρμπλερ, ειδικός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην EY. «Οι εργοδότες έχουν συνειδητοποιήσει πως αυτό το έλλειμμα στη διαθεσιμότητα του κατάλληλου προσωπικού μπορεί να αναχαιτίσει τις δυνατότητες μιας εταιρείας στην καινοτομία και στην πρόοδο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (ΙΑΒ), μια εταιρεία χρειάζεται 113 ημέρες μέχρι να εντοπίσει τον κατάλληλο υποψήφιο για μία κενή θέση εργασίας, δηλαδή 11 περισσότερες ημέρες σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Για κάθε 100 κενές θέσεις εργασίας αναλογούν 247 άνεργοι από τους περίπου 1.100 που ίσχυαν το 2009, όταν η γερμανική οικονομία βρίσκονταν σε ύφεση λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι μισθοί

Αυτή η έλλειψη προσφοράς σε εργαζομένους δεν οδηγεί, όμως, σε μισθολογικές αυξήσεις, σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές. Η Γερμανία έχει ως βασική προτεραιότητα τη σταθερότητα του πληθωρισμού και τηρεί μια πολύ συντηρητική στάση ως προς την αύξηση των μισθών αλλά και των τιμών στην πραγματική οικονομία. «Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα», σχολιάζει ο Ενζο Βέμπερ, ειδικός σε εργασιακά θέματα του ΙΑΒ.

 

πηγή: Έντυπη Καθημερινή

Γερμανίαθέσεις εργασίας