EuroWorking Group: Μια πρώτη κρίσιμη «δόση» διαπραγμάτευσης επί των αριθμών

Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Βερολίνο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά σε εξέλιξη βρίσκεται άλλο ένα «μέτωπο», αυτό της συνεδρίασης του EuroWorking Group το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση είναι προφανές ότι θα πραγματοποιηθεί υπό την σκιά της απόφασης της ΕΚΤ να προαναγγείλει ότι σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα χρεόγραφα του ελληνικού Δημοσίου από τις 11 Φεβρουαρίου σε μια κίνηση που αιφνιδίασε, καθώς ουσιαστικά έφερε πιο κοντά χρονικά μια εξέλιξη που όλοι περίμεναν μετά τις 28 Φεβρουαρίου οπότε παύει να ισχύει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια ανοιχτή κίνηση άσκησης πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, και σε πολύ λιγότερο βαθμό προς τους υπολοίπους εταίρους, στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εξεύρεσης μιας  κοινά αποδεκτής λύσης, δηλαδή της επίτευξης συμφωνίας επί ενός νέου προγράμματος που η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν ονομάζει «γέφυρα»με στόχο να καταληχθεί τελικά μια νέα μεγάλη κοινωνική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους εταίρους. Οι ίδιοι, δε, υποστηρίζουν ότι αν και η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί αναμφίβολα ένα «σφίξιμο» στην στρόφιγγα της χρηματοδότησης της χώρας, δεν απειλεί, άμεσα τουλάχιστον, την ρευστότητα των τραπεζών καθώς παραμένει σε ισχύ ο ELA, δηλαδή η γραμμή έκτακτης χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι πρακτικά μια απόφαση να οδηγηθεί η Ελλάδα σε «ξαφνικό χρηματοπιστωτικό θάνατο», δηλαδή να σταματήσει εντελώς η χρηματοδότηση στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο χρονικό περιθώριο που οι εταίροι δίνουν (με τον επίτροπο Μοσκοβισί να πιέζει, στην τελευταία του παρέμβαση ακόμη περισσότερο, κάνοντας λόγο για χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup) είναι πολύ δύσκολη και ουσιαστικά είναι πολιτική απόφαση των χωρών μελών της ευρωζώνης και όχι τεχνική, κάτι που αναμφιβόλως θα πυροδοτήσει σειρά εξελίξεων.

Σε αυτό το κλίμα, λοιπό, συνεδριάζει το EuroWorking Group στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα Υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και προετοιμάζουν την ατζέντα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Μόνο που αυτή η συνεδρίαση φαίνεται ότι δεν θα κυλήσει κατά τα αναμενόμαν, καθώς  το ζήτημα της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει και θα αποφασιστεί επίσης αν τελικά θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup μόνο για το συγκεκριμένο θέμα,  μία μέρα πριν, πιθανότατα, της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με δεδομένο ότι στο EuroWorking Group η συζήτηση είθισται να είναι τεχνική και όχι πολιτική, οι ώρες που θα περάσει εκεί ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ (Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς το έργο του ΥΠΟΙΚ ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλούς μήνες και έχει γίνει γνωστό ότι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, δεν προαναγγέλλονται εξαιρετικά ευχάριστες. Και αυτό γιατί  θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο κύριος που συνόδευσε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα επαναλάβει όλα όσα είπε και πριν από περίπου μία εβδομάδα, αφού όπως διέρρευσε αυτός μίλησε κυρίως: τα νούμερα που περιγράφουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και του πώς θα καλυφθούν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει.

Υπό μία έννοια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε πραγματικό ρεαλιστικό επίπεδο, το πρώτο απτό βήμα διαπραγμάτευσης είναι αυτή η συνεδρίαση του EuroWorking Group, καθώς για πρώτη φορά η συζήτηση δεν θα γίνει επί των πολιτικών προθέσεων και διαθέσεων (οι οποίες φυσικά τελικά θα είναι αυτές που θα έχουν «τον τελευταίο λόγο») αλλά επί στοιχείων. Και ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί, έστω και σε πρωτόλειο επίπεδο, να παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία για το «πρόγραμμα γέφυρα» που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Το αν το EuroWorking Group επιλέξει, μετά το πέρας του, μια πιο ήπια φρασεολογία, που θα αφήνει ορισμένα περιθώρια (πολιτικά και χρονικά) στην ελληνική πλευρά να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, αναμφίβολα έχει τη δική του βαρύνουσα σημασία.

EurogroupEuroworking Groupπρόγραμμα - γέφυρα