Σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα και τη ζήτηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην αγορά ακινήτων, οι τράπεζες ανεβάζουν ταχύτητα και δρομολογούν πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας όσων δεν συνεργάζονται για τη ρύθμιση της οφειλής τους.
Κάνουν όμως και ένα βήμα παραπέρα. Προχωρούν στη διασύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «eauction» με δικές τους πλατφόρμες, μέσω των οποίων παρέχουν στους υποψήφιους αγοραστές πρόσθετες πληροφορίες και φωτογραφίες του ακινήτου, έτσι ώστε να αναζωπυρώσουν και το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών.
Φωτογραφίες και χαρακτηριστικά
Αναβαθμίζοντας την πληροφόρηση που παρέχεται για τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται το σύστημα των πλειστηριασμών να λειτουργήσει αποτελεσματικά και τα ακίνητα να μην καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία της πλατφόρμας «realestateonline», στην οποία περιλαμβάνονται τα ακίνητα που η ίδια η τράπεζα θα βγάλει σε πλειστηριασμό μέσω της πλατφόρμας των συμβολαιογράφων «eauction». Ο χρήστης του «realestateonline» μπορεί να δει φωτογραφία τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού του ακινήτου και επίσης να ενημερωθεί για μια σειρά χαρακτηριστικών του, όπως το έτος κατασκευής του, πόσα δωμάτια έχει, εάν έχει κεντρική θέρμανση κ.ά. έτσι ώστε να αξιολογήσει εάν τον ενδιαφέρει και να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, καταθέτοντας προσφορά με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δηλαδή το «eauction».
Τα πρώτα 370 ακίνητα
Στην πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας έχουν ανέβει ήδη τα πρώτα 370 ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, και ο εγγεγραμμένος χρήστης της πλατφόρμας μπορεί, κάνοντας χρήση ειδικών λέξεων, να δει τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε καθορισμένες τιμές. Στελέχη από τις τράπεζες εξηγούν ότι μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι αγοραστές δεν είχαν πρόσβαση σε τέτοιους είδους πληροφόρηση και ουσιαστικά η πλατφόρμα «eauction» δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο που θα ενεργοποιήσει τη ζήτηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλατφόρμες για δημοπρασίες ακινήτων έχουν τόσο η Eurobank με την επωνυμία «findyourproperty» όσο και η Τράπεζα Πειραιώς με την επωνυμία «properties4sale», μέσω των οποίων μπορούν να πωληθούν ακίνητα που είναι ήδη στην κυριότητα των δύο τραπεζών από προηγούμενους πλειστηριασμούς ή άλλες διαδικασίες. Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω του «properties4sale», έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 139 ακίνητα και στις 9 Ιανουαρίου θα βγάλει προς διάθεση άλλα 26, ενώ η Eurobank από την πλευρά της μέσω της «business exchange» διαθέτει προς πώληση και ακίνητα τρίτων. Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για ακίνητα που είναι ήδη στην κατοχή των τραπεζών, αλλά στόχος είναι η δυνατότητα της ρευστοποίησης ακινήτων και η παροχή της πρόσθετης πληροφόρησης στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να παρέχεται και για τα ακίνητα που θα πλειστηριαστούν στο μέλλον.
Μεσαίας και μικρής αξίας
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «eauction» έχουν προγραμματιστεί 6.000 πλειστηριασμοί για τους προσεχείς μήνες. Στη λίστα περιλαμβάνεται πλήθος διαμερισμάτων μεσαίας ή μικρής αξίας, δηλαδή κάτω των 100.000 ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δεν έχουν ανταποκριθεί σε προσπάθειες ρύθμισης της οφειλής, καθώς και μικρά ή μεγάλα καταστήματα ή εμπορικοί χώροι.
Έντυπη