Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διορθώνει κάποιες από τις στρεβλώσεις της τιμολόγησης των τελευταίων χρόνων, αλλά οι ρυθμίσεις που αφορούν στο κρίσιμο θέμα του clawback είναι εξαιρετικά άτολμες και δεν λύνουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αντίθετα, το διαιωνίζουν.
Και αυτό γιατί η τιμολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες αποτελούν μια de facto πρόσθετη μείωση των όποιων τιμών προκύπτουν με το νέο σύστημα. Τα clawback έχουν αναδειχθεί στο πιο σημαντικό πρόβλημα ειδικά για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που το 2018 θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο πάνω από το 30% της αξίας των φαρμάκων που διέθεσαν σε πολύ χαμηλές τιμές !
Άδικη και καταχρηστική επιβάρυνση
Η επιβάρυνση αυτή είναι παντελώς άδικη και καταχρηστική επιμένουν κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: «Τα οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα των Ελληνικών παραγωγικών μονάδων όχι μόνο δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά αντίθετα τη μειώνουν!» λένε. Και αυτό γιατί υποκαθιστούν (με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο) άλλα ακριβότερα φάρμακα. Ο μεγάλος κερδισμένος εδώ είναι ο ασθενής που απολαμβάνει ποιοτικό και ασφαλές ελληνικό φάρμακο με την ελάχιστη συμμετοχή στο κόστος.
Ενώ λοιπόν τα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα – όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται – μειώνουν τη δαπάνη, το υπουργείο εξακολουθεί να τα επιβαρύνει με το «πέναλτι» του clawback. Ωστόσο η φαρμακευτική δαπάνη (και επομένως η υπερβάσεις της που επιφέρουν το clawback) προκαλείται κυρίως , αν όχι αποκλειστικά, από τα νεότερα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αποζημιώνονται χωρίς φραγμό και έλεγχο.
Καταστροφική πολιτική
Οι Ελληνικές επιχειρήσεις επιμένουν ότι το clawback αυτό μαζί με τις τεράστιες μειώσεις που έχουν δεχθεί ήδη τα ελληνικά φάρμακα, είναι καταστροφικό.
Όσοι γνωρίζουν καλά τις συνθήκες στην αγορά φαρμάκου, πιστεύουν ότι η μόνη λύση είναι το σπάσιμο του προϋπολογισμού σε δύο βασικές επιμέρους κατηγορίες : Από τη μία πλευρά τα νέα ακριβά και από την άλλη τα παλαιότερα οικονομικά φάρμακα.
Αυτό μπορεί να σταματήσει τον παραλογισμό όπου μια σειρά καταξιωμένα οικονομικά φάρμακα – κυρίως Ελληνικά – εξοντώνονται λόγω του clawback που προκαλούν τα νεότερα και πολύ ακριβότερα εισαγόμενα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται υπερβολικά, με αδόκιμο τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα, παρά τις μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» εξακολουθεί να είναι πρώτη χώρα στην Ευρώπη στη χρήση νέων ακριβών φαρμάκων με προστασία πατέντου.
Η δίκαιη επιβάρυνση του clawback, επιμένει η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί το σημείο που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Παράλληλα όμως αποτελεί και το κομβικό σημείο που καθορίζει τη δυνατότητα επιβίωσης των ελληνικών παραγωγικών μινάδων.