Τράπεζα Αττικής: Όταν ο Πρόεδρος κόντεψε να πνίξει τον Διευθύνοντα. Σκηνές απείρου κάλους...

Το κλίμα μεταξύ τους, ήταν όσο πιο κακό μπορούσε να γίνει. Αφορμή, όμως, να ανάψουν τα αίματα ήταν ορισμένα δημοσιεύματα και η χορήγηση ενός δανείου για το οποίο ο διορισμένος από την κυβέρνηση, Πρόεδρος της Τράπεζας είχε αντιρρήσεις. Και ο τρόπος να τις εκφράσει; Επιτέθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο, που είναι επιλογή της Τραπέζης της Ελλάδος, και χρειάστηκε η παρέμβαση των φρουρών και των γραμματέων για να  τον αποσπάσουν από τα χέρια του.

Το περιστατικό που περιγράφει η εφημερίδα Tο Πρώτο Θέμα έγινε μέσα στο γραφείο του Προέδρου της τράπεζας Αττικής Παναγιώτη Ρουμελιώτη που επιτέθηκε εναντίον του Διευθύνοντος Συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη με αφορμή ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ το οποίο αρνείτο να χορηγήσει ο δεύτερος

Στο γραφείο του

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  ο κ. Ρουμελιώτης κάλεσε στο γραφείο του τον κ.Πανταλάκη με τον οποίο από καιρό έχει δύσκολη σχέση και του επιτέθηκε αρπάζοντας τον από τη γραβάτα, με μπουνιές και κλωτσιές και βρίζοντας τον χυδαία.

Ο 71 ετών Πρόεδρος της τράπεζας ο οποίος φέρεται να γυμνάζεται συστηματικά και να σηκώνει 150 κιλά βάρη στον πάγκο, κόντεψε να πνίξει τον ατυχή Διευθύνοντα, ο οποίος σώθηκε τελευταία στιγμή από την παρέμβαση άλλων υπαλλήλων

Δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογου καβγά, με τον 71χρονο πρώην υπουργό, ευρωβουλευτή, καθηγητή πανεπιστημίου να ρίχνει κάτω τον 64χρονο τραπεζίτη καριέρας και να τον γρονθοκοπεί.Σε δεινή θέση ο διευθύνων άρχισε να κραυγάζει άναρθρα. Οι θόρυβοι από τη συμπλοκή και τις ύβρεις που τη συνόδευαν κινητοποίησαν όσους βρίσκονταν στον όροφο. Γραμματείς, αστυνομικοί φρουροί, υπάλληλοι, στελέχη κι όποιος άλλος βρισκόταν απέξω όρμησαν αμέσως στο γραφείο και αντίκρισαν τον μαινόμενο Π. Ρουμελιώτη να συντρίβει τον αντίπαλό του. Η σκηνή ήταν σοκαριστική, αλλά γρήγορα συνήλθαν και έπεσαν πάνω να τους χωρίσουν, γιατί ήταν φανερό ότι ο Θ. Πανταλάκης κινδύνευε με πνιγμό.

Ηταν τέτοια η ένταση της σύγκρουσης που δεν ήταν εύκολο να τους χωρίσουν. Μάλιστα όπως είχαν πέσει πάνω τους άντρες και γυναίκες και τους έσπρωχναν, ο σχεδόν ασφυκτιών πλέον Πανταλάκης δάγκωσε το χέρι κάποιου που είχε μπει ανάμεσα για να απελευθερωθεί και να αναπνεύσει.

Κάπως έτσι η συμπλοκή έλαβε τέλος, με τον διευθύνοντα να αποχωρεί αμέσως και την «ειρηνευτική δύναμη» να παρίσταται αμήχανη, χωρίς οι υπάλληλοι να μπορούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που είδαν τα μάτια τους.

Το ιστορικό

Ο Π. Ρουμελιώτης διορίστηκε πρόεδρος στην Attica Bank από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γραφείο του πρωθυπουργού και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης αρχικά τον προόριζαν για διευθύνοντα σύμβουλο. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη ασκώντας την εποπτική της αρμοδιότητα και ανέτρεψε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Επέβαλε τον Θ. Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος και ως συμβιβαστική λύση δέχτηκε τον Π. Ρουμελιώτη για πρόεδρο. Στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης οι πρόεδροι στις τράπεζες δεν έχουν εκτελεστικά καθήκοντα. Τη διοίκηση ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος προΐσταται

Who is who

Ο Π. Ρουμελιώτης είχε πάντα σχέσεις με χρήσιμους ανθρώπους. Υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά, παραπέμφθηκε από τους βουλευτές στο Ειδικό Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν είδε το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Κατάφερε να παρακάμψει το Ειδικό Δικαστήριο εξαιτίας της ασυλίας που του διασφάλισε ο Α. Παπανδρέου τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του 1989. Οι ισχυροί δεσμοί του με την οικογένεια Παπανδρέου διατηρήθηκαν κι αργότερα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου τον διόρισε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σπούδασε στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου και δίδαξε, όπως και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Πάντειο. Διετέλεσε πρόεδρος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ από το 2011 μέχρι το 2015 ήταν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι πρόεδρος της Attica Bank. 

Η πορεία Πανταλάκη

Ο Θ. Πανταλάκης ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του αείμνηστου Θεόδωρο Καρατζά και για χρόνια υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ΕΤΕΒΑ και το διάστημα 1991-1996 ήταν στέλεχος της Interamerican. Στη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα ήταν ο άνθρωπος που καθάρισε τον ισολογισμό από βαρίδια του παρελθόντος. Από το 2004 ως το 2009 ήταν αντιπρόεδρος και αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας και μετά στην Attica Bank. Εχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. σε πολλές εταιρείες.

Θεόδωρος ΠανταλάκηςξύλοΠαναγιώτης ΡουμελιώτηςΤράπεζα Αττικής