Συμβιβαστική λύση αναζητούν Θεσμοί και κυβέρνηση στο κρίσιμο Euroworking Group της προσεχούς Πέμπτης, που θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μη μειωθούν – τουλάχιστον το2019 – οι συντάξεις και παράλληλα να επιτραπούν οι παροχές των αντιμέτρων που έχουν θεσπιστεί από τους Θεσμούς ως αντιπαροχή για την περικοπή.
Στο Euroworking Group η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα και θα συζητηθούν οι δύο εκδοχές του Προϋπολογισμού Τσακαλώτου (με περικοπή και χωρίς περικοπή των συντάξεων).
Βασικό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παροχές κατά 200 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες από αυτές που εγγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (δηλαδή έως 950 εκατ. ευρώ για το 2019 αντί για 750 εκατ. ευρώ), αλλά και για τις 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συμφωνία του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των προσλήψεων υπολογίζεται 200 εκατ. ευρώ.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Γερμανίας και των χωρών που ελέγχει. Πρόγευση των ενστάσεων του Βερολίνου έδωσε η οικονομική εφημερίδα Handelsplatt, η οποία σε ανάλυσή της αναφέρει σκωπτικά ότι ο κ. Τσίπρας «το γύρισε στο ρουσφέτι εν όψει εκλογών».
Στο Euroworking Group θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν στην εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με βάση την αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων που συμμετέχουν στη μεταμνημονιακή εποπτεία. Κύκλοι της Κομισιόν μιλούν για «καθυστερήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, των παρεμβάσεων στις αγορές, στο θέμα του κατώτατου μισθού, του δημοσίου και της διαφάνειας». Όλων δηλαδή των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Από το newsroom του economico.gr