«Στον πάγο», προς το παρόν, οι 7 νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας, με τις αυξήσεις

Με πολύ προσεκτικά βήματα προχωρούν στο υπουργείο Εργασίας, για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού καθώς εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται έχουν αντιθετη άποψη.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ενώ για τις συντάξεις δήλωσε πως «η περικοπή δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, ούτε επηρεάζει διαρθρωτικά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα», για την αύξηση του κατώτατου μισθού εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών, δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική»

ΟΙ 7 κλαδικές συμβάσεις

Από την άλλη, στο εσωτερικό μέτωπο, εξαιτίας της άρνησης ή αδυναμίας των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων να υποβάλουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) τις λίστες με τα μέλη τους, οι 7 κλαδικές συμβάσεις, που κηρύχθηκαν ως υποχρεωτικές έχουν «παγώσει».

Πλέον, αναμένεται η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που θα αποτυπώνει την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, αλλά και το αν ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίων θα επηρεάσει ή όχι την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αντίστοιχα στοιχεία έχουν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΙΟΒΕ. Εκθέσεις αναμένονται και από τα ερευνητικά ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝ.ΕΜΥ ΕΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, τον ΟΜΕΔ αλλά και τον ΟΑΕΔ.

Οι κοινωνικοί εταίροι, που την εβδομάδα που πέρασε συναντήθηκαν προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν με κοινή γραμμή στην κυβέρνηση, αναμένεται να ανοίξουν τελικά τα χαρτιά τους, εντός του Νοεμβρίου.

Η δέσμευση για  τις ηλικιακές διακρίσεις

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διακρίσεις στον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα είναι κοινός για όλους τους εργαζομένους. Και αυτή η δέσμευση προκαλεί αντιδράσεις στο εξωτερικό. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να ανακοπεί, στόχος των αντιδράσεων από το εξωτερικό είναι να περιοριστεί πέριξ του 3% με 4%, προκειμένου να μην επιβαρύνει υπέρμετρα συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν στην κατάρτιση σχεδίου νόμου, που θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, όπως αυτή έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το συγκεκριμένο μέτρο συγκαταλέγεται στη δέσμη αυτών που παρουσιάζονται ως μέτρα – αντίμετρα και εκ των πραγμάτων περιλαμβάνεται στην κεντρική διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, φαίνεται πως η απόφαση έχει ληφθεί.

Πουθενά οι διατάξεις για φοροελαφρύνσεις

Το κόστος, όπως αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν, εκτιμάται σε 177 εκατ. ευρώ, και η διάταξη μαζί με άλλες 22 ασφαλιστικές διατάξεις (περισσότερο διοικητικού χαρακτήρα) αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

Στο σχετικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρχουν ούτε οι διατάξεις για τις φοροελαφρύνσεις ούτε πολύ περισσότερο αυτή με την οποία θα καταργείται ή θα περιορίζεται ή θα «παγώνει» η μείωση των συντάξεων…

 

αντιδράσειςαύξηση κατώτατου μισθούδανειστές