Οι μεν και οι «δεν» στην κατάργηση της αλλαγής της ώρας

Το ζήτημα ανακινήθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν 70.000 Φινλανδοί πολίτες υπέγραψαν ένα σχετικό ψήφισμα με κύριο επιχείρημά τους τις αρνητικές επιπτώσεις που, όπως υποστήριζαν, έχει η αλλαγή της ώρας στη γεωργία, στην οδική ασφάλεια, στην υγεία και στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Την σκυτάλη πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πρότεινε,κατάργηση της αλλαγής ώρας από το 2019. Παράλληλα τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να αποφασίσουν σε ποια ώρα επιθυμούν να ζουν, εάν δηλαδή θέλουν να διατηρήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Η πρόταση, έτυχε μεγάλης προβολής, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε και έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Οι υποστηρικτές και οι αρνητές

Την Κομισιόν υποστηρίζουν κυρίως τα κράτη του Βορρά, ωστόσο κράτη-μέλη του Νότου όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δεν φαίνεται να συμβιβάζονται με την ιδέα.

Σε πανευρωπαϊκή έρευνα για το θέμα, το 84% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην κατάργηση του μέτρου της αλλαγής. Βέβαια, μόνο 4,6 εκατ. συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα, ένα νούμερο ελάχιστο αν σκεφθεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός των Ευρωπαίων πολιτών ανέρχεται σε 500 εκατ., ενώ στην Ελλάδα η έρευνα μάλλον δεν έγινε ποτέ γνωστή.

Η ιδέα πίσω από αυτό την αλλαγή της ώρας είναι ότι  προσαρμόζουμε το σώμα μας στο φυσικό φως και ακόμη πως  εξοικονομούμε ενέργεια, ένα επιχείρημα που πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Οι μελέτες που αναλύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδηλώνουν οριακή εξοικονόμηση από 0,5% έως 2,5% στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι αλήθεια ότι ίσως είναι ευκολότερο όταν πηγαίνουμε στην εργασία το πρωί με φως, αλλά αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε όταν είναι πλέον σκοτεινά.

Επιπτώσεις στην υγεία

Στην ευρύτερη συζήτηση έχουν προστεθεί και επιπτώσεις στην υγεία, όπως πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο κουρασμένοι και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης στις ημέρες που ακολουθούν την αλλαγή.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία. Σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν στο μέτρο. Η Ρωσία αποφάσισε τη χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας από τις 26 Οκτωβρίου 2014. Η Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2016 αποφάσισε τη μόνιμη χρήση της θερινής ώρας.

Η ελληνική θέση όταν τέθηκε το ζήτημα εκφράστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της χειμερινής και της θερινής ώρας.

Προταση-«γέφυρα»

Πρόσφατα μεσολάβησε η πρόταση της αυστριακής προεδρίας, η οποία σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις αποστάσεις μεταξύ των κρατών-μελών για το θέμα, προτείνει να αναβληθεί το μέτρο για το 2021. Τη Δευτέρα, στο Γκρατς της Αυστρίας, θα κληθούν τα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν επίσημα στην αυστριακή πρόταση, αλλά η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της εναντίον της κατάργησης του μέτρου.

Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, πάντως ,τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, όπως συμβαίνει από το 1975 στην Ελλάδα,

Το αν θα είναι η τελευταία φορά, θα το δείξει η…ζωή

 

 

αλλαγή ώραςδιαφωνίεςΚομισιόν