«Όποιος σας υπόσχεται φοροελαφρύνσεις να σας πει πού θα βρει τα λεφτά», καρφώνει ο Ντάισεμπλουμ

«Να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων και στη διατήρηση ενός συνετού προϋπολογισμού» κάλεσε τους έλληνες πολιτικούς ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ σε χθεσινή του ομιλία.

Αυτή ήταν η μία σύσταση. Η άλλη,που απευθυνόταν στους πολίτες ενείχε τον χαρακτήρα του «καρφώματος»:« Ίσως πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά να σας υποσχεθούν χαμηλότερους φόρους και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε τους πώς θα τα χρηματοδοτήσουν»

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του, με τίτλο «Η κρίση του ευρώ: Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο»  εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. «Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αυξήσεις τους μισθούς. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για δεκαετίες», είπε.

«Υπερβολικά σκληρό το 1ο μνημόνιο»

Ερωτηθείς για τη στάση των δανειστών στο 1ο Μνημόνιο, παραδέχθηκε ότι «ήταν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά σκληρό να επιβληθεί στην Ελλάδα να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματά της μέσα σε μια τριετία» και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πάρα πολλά από τους Έλληνες σε δημοσιονομικούς όρους τα πρώτα χρόνια και σε μεταρρυθμιστικούς όρους τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μαθήματα για όλους μας, όχι μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς… Ελπίζω αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί νέο πρόγραμμα, να είναι πιο ρεαλιστικό».

Αυτοκριτική από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ

Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, έδωσε αφορμή για μια μικρή δόση αυτοκριτικής, σχετικά με τους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,από τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ο οποίος ήταν μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση. «Είναι αλήθεια ότι ο Γερούν αντιμετώπισε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές μ’ εμάς. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ίσως έπρεπε να κορυφωθεί το δράμα, για να έχουμε τη λύτρωση», παραδέχθηκε ο κ. Λιάκος. Όπως επισήμανε, η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup έχει θετικό πρόσημο και «οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα για την κατάσταση που βρισκόμαστε, κρατώντας μια διάθεση κριτικής απέναντι σε ορισμένες παραλείψεις που έγιναν».

Ο κ. Λιάκος επέκρινε πάντως τους δανειστές για την απόρριψη της ελληνικής πρότασης να δημιουργηθεί οργανισμός για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. «Θα ήταν πολύ καλύτερες οι προοπτικές για τις τράπεζες και την οικονομία, εάν είχε υιοθετηθεί η πρόταση αυτή», είπε.

 

βιβλίοΝτάισεμπλουμομιλία