Πώς θα πάρουν πίσω τα κομμένα οι συνταξιούχοι

Περιθώριο τριών μηνών,δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουν οι συνταξιούχοι για να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές δώρων και συντάξεων το 2012. Διαφορετικά δε θα χάσουν το δικαίωμα της διεκδίκησης αλλά θα τους επιστραφούν λιγότερα χρήματα.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του enikonomia.gr για όσους δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα είναι να σπεύσουν με αίτησή τους στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ και να μπλοκάρουν τυχόν παραγραφή των διεκδικήσεών τους για το 2016 ή και το β’ εξάμηνο του 2015. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί ως το τέλος του 2018 ώστε να κάνουν αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά ενδεχομένως και από τον Ιούνιο του 2015 και σίγουρα για τα έτη 2016, 2017 και 2018 δηλαδή για 36 μήνες ή και 39 μήνες.

Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα

Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι αιτήσεις στα Tαμεία τόσο πιο σύντομα θα πάρουν και ημερομηνία εκδίκασης με την κατάθεση της προσφυγής τους. Οσο πιο πίσω πάνε οι αιτήσεις αλλά και οι προσφυγές τους τόσο πιο αργά θα πάει και η εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Στις αιτήσεις τους προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να γράψουν ότι ζητούν «να διακοπούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 από την κύρια ή και την επικουρική τους σύνταξη και να τους επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που τους αφαιρέθηκαν από 11/6/2015 και μετά, σύμφωνα με τις αποφάσεις 2287 και 2290/2015 του ΣτΕ

Οσοι κάνουν αίτηση για να κατοχυρώσουν τη μη παραγραφή το 2019 χάνουν το 2016 από τις διεκδικήσεις τους και μένουν τα έτη 2017, 2018, 2019. Αν δηλαδή η αίτηση υποβληθεί το 2019 και η αγωγή γίνει εντός του 2019 τότε διεκδικούν αναδρομικά για το 2017, 2018 και μέχρι την ημερομηνία της προσφυγή τους το 2019.

Δεν χρειάζεται να κάνουν αιτήσεις μη παραγραφής οι συνταξιούχοι που ήδη προσέφυγαν στα δικαστήρια μετά τις 11/5/2015. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει, είτε ατομικά είτε ομαδικά, μέσω Συλλόγων συνταξιούχων. Το μόνο που απομένει για αυτές τις περιπτώσεις είναι η εκδίκαση και η απόφαση.

Καθυστερήσεις…

Τα Tαμεία είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά ακολουθούν τακτική καθυστερήσεων με έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων. Πολύ δύσκολα, όμως, θα ακυρώσουν τις αποφάσεις, διότι υπάρχει η κεντρική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε οριστικά και τελεσίδικα τις εν λόγω περικοπές ως αντισυνταγματικές.

Οι συγκεκριμένες περικοπές καθώς και η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων θεωρούνται τα πιο σκληρά μέτρα στο πεδίο του ασφαλιστικού από την αρχή των μνημονίων γιατί αφενός οδήγησαν σε βαριές απώλειες εισοδήματος και αφετέρου «άγγιξαν» εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Το θέμα όμως έχει και μια άλλη πλευρά η οποία θα γίνει ορατή από 1/1/2019 ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων έως 18%.

Οι λεγόμενες προσωπικές διαφορές που έχουν προκύψει από τον επαναυπολογισμό ενσωματώνουν τις παράνομες παρακρατήσεις του 2012.

Δηλαδή το εκκαθαριστικό της σύνταξης από 1/1/2019 , δε θα αναφέρει τις μνημονιακές περικοπές όπως γίνεται σήμερα αλλά το νέο ποσό που έχει προκύψει από τον επαναυπολογισμό , σημειώνοντας ξεχωριστά την προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι οι παρακρατήσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές «μηδενίζονται» δια παντός.

 

αναδρομικάεπιστροφήΣυνταξιούχοι