Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον Fitch. Τυχαίο;

Δεν θα το λέγαμε και τυχαίο γεγονός το ότι εχθές ο Οίκος Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, σε RD, με την αιτιολογία ότι περιορίστηκαν τα capital controls που είχαν επιβληθεί στην χώρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε περίμενε μια θετική αντίδραση από τις εκθέσεις του ΔΝΤ για Ανάπτυξη 2-2,1% φέτος και 2,4-2,5% τα 2019.

Με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν σκαρφαλώσει ξανά σε απαγορευτικά ύψη (4% υψηλότερα από της Γερμανίας και 1% πάνω από την της Ιταλίας) φαντάζει «άκυρη» πλέον και η δήλωση τον Αύγουστο στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg από «κορυφαίο αξιωματούχο» του οικονομικού επιτελείου ότι ο Σεπτέμβριος που πέρασε, θα ήταν «μια καλή ευκαιρία για να βγει η χώρα στις αγορές» για δανεικά.

ΙΟΒΕ: «Επιδείνωση»

Όχι τυχαία επίσης, εχθές το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα, καθώς στον πρώτο μόλις «μεταμνομονιακό» μήνα (Σεπτέμβριος 2018) ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε στα περσινά «μνημονιακά» επίπεδα, του Σεπτεμβρίου του 2017. Ήταν τότε δηλαδή, στα τέλη Σεπτεμβρίου, που ο κύριος Τσακαλώτο δήλωνε προφητικά ότι «σε ένα ή δύο χρόνια δεν θα έχουμε πρόβλημα» γιατί δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε «τόσες πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις» που θα έρχονται στην χώρα.

Από πλευράς του πάντως ο κύριος Τσακαλώτος, είναι υποχρεωμένος…

διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr

 

Fitchαναβάθμισητράπεζες