Προσωπικά δεδομένα φορολογουμένων σε εισπρακτικές; Αντιδράσεις των κομμάτων για τροπολογία

Δικαίωμα πρόσβασης αποκτούν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα δεδομένα φορολογικού Μητρώου των πολιτών, όπως είναι ο ΑΦΜ και η ΔΟΥ υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς-βλέπε Τειρεσίας- θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων που αφορούν στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, το όνομα, τη διεύθυνση κατοικίας, τη ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος, το πατρώνυμο και μητρώνυμο.

Ως προς τα νομικά πρόσωπα θα λαμβάνει τον ΑΦΜ, την επωνυμία, την έδρα και τη ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα πρόσβαση στα δεδομένα φορολογικού μητρώου των πολιτών αποκτούν και όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μετά από αιτιολογημένο αίτημά τους.

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκο να καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εάν οι διατραπεζικές εταιρείες περιλαμβάνουν και τις εισπρακτικές εταιρείες.

Από την ΝΔ ο κ. Απόστολος Βεσσυρόπουλος είπε ότι «Θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να εξασφαλιστεί το φορολογικό απόρρητο και ότι αυτά τα στοιχεία που θα δοθούν θα είναι τα απολύτως απαραίτητα και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω διαρροής. Είναι σαφές ότι εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την πρακτική κατάθεσης άσχετων τροπολογιών και μάλιστα την 12η ώρα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αθανάσιος Βαρδαλής υπογράμμισε πως «δίνετε το δικαίωμα σε νομικά πρόσωπα του δημοσίου, δηλαδή σε ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, να δίνουν στοιχεία για το πώς αποπληρώνονται ή όχι κάθε είδους λογαριασμοί από τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και για τα δημοτικά τέλη. Ρωτάμε το εξής: Πρόκειται για μέσο πίεσης των λαϊκών στρωμάτων, έτσι ώστε να πάνε να αποπληρώσουν οφειλές για τα κόκκινα δάνεια; Αν πρόκειται γι’ αυτό, η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία»

Επιφυλάξεις, μάλιστα, διατήρησε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης προειδοποιώντας την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι αν δεν αποσυρθεί τότε θα αναγκαστεί να την καταψηφίσει.

 

Εισπρακτικέςπροσωπικά δεδομένατροπολογία