Η ελληνική οικονομία κινείται σε πολιτικούς ρυθμούς παρατεταμένου “εκλογικού κύκλου” και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο στασιμότητας και αποκλεισμού της από τις Αγορές, τις οποίες έχει πλέον ανάγκη για τη χρηματοδότησή της.
Οι εκτιμήσεις του Οίκου Αξιολόγησης Moody’s αντικατοπτρίζουν πλήρως τους κινδύνους και το θολό τοπίο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τους επόμενους μήνες.
Οι αιτίες που οδήγησαν τη Moody’s να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση είναι, με δυο λόγια:
Οι εξαιρετικά αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην πορεία προς μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Η αμφιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει στην υλοποίηση τους με την τρόικα και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ο κίνδυνος έντασης με τους δανειστές μας, από την προεκλογική μικροπολιτική αναστολή από την κυβέρνηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, με κύριο ζήτημα το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Το Βήμα” : η Moody’s δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που περιγράφει προβλήματα, που επισημαίνονται και από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές. Με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές διεξάγεται εδώ και καιρό μια υπόγεια μάχη εντός της κυβέρνησης, με σημαντικό μέρος υπουργών και κομματικών στελεχών να πλειοδοτούν σε μια παροχολογία, με στόχο την προσέλκυση εκλογικού ακροατηρίου.
Είναι εμφανές ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, κυρίως σε δημοσιονομικό επίπεδο, η κατάσταση της οικονομίας, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και σε εξωτερικές και σε εσωτερικές πιέσεις. Με τις τράπεζες να αποτελούν το αδύνατο κρίκο της οικονομίας, λόγω του εκρηκτικού πακέτου κόκκινων δανείων που τις έχουν ουσιαστικά αδρανοποιήσει πλήρως, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να καρκινοβατεί.
Η έξοδος στις αγορές μετατίθεται διαρκώς, λόγω και της ευρύτερης αστάθειας, οι δημόσιες επενδύσεις διαρκώς συρρικνώνονται για να δημιουργηθούν τα υπερπλεονάσματα ενώ ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε συντελεί στη διατήρηση ενός κλίματος πολιτικής αστάθειας.
Ουσιαστικά η οικονομία βρίσκεται ξανά μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της χώρας και μεταξύ συγκυριακών εκλογικών και κομματικών σκοπιμοτήτων. Αν θα επικρατήσει η λογική ή θα οδηγηθούμε ξανά σε οριακές καταστάσεις θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα…