Το γιατί δεν προχώρησε o οίκος Moody’s στην αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, συμπεραίνεται από το δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο εστάλη στην πελατεία της προς το τέλος του προηγούμενου μήνα. Δηλαδή όσο ήταν ακόμα φρέσκα τα επινίκεια για την έξοδο από το Μνημόνιο
Ο οίκος αξιολόγησης παρουσιάζει την Ελλάδα με το μυθικό Σίσυφο, που ήταν καταδικασμένος να σπρώχνει κάθε ημέρα ένα γιγάντιο βράχο στην κορυφή του λόφου, για να τον βλέπει το βράδυ να κατρακυλά πίσω.
Αφού, στην αρχή του σημειώματος, αναφέρεται πως “η κρίση του ελληνικού Χρέους είναι αρχαία ιστορία”, στη συνέχεια περιγράφεται η οικτρή κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα μετά από την οκταετή περιπέτεια των μνημονίων.
Στο σημείωμα γίνεται λόγος για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αλλά κι αυτά με αστερίσκους, ενώ καταγράφονται οι κίνδυνοι που απειλούν την προσπάθεια για ανάπτυξη, παρατηρώντας ότι εκτός από τους εξωτερικούς κινδύνους- όπως ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει- η χώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο εσωτερικούς κινδύνους για τη διατηρήσιμη επιστροφή της στις αγορές.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διατήρηση των δεσμεύσεων στους δανειστές της, την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί ως τώρα, έτσι ώστε η χώρα να μη χάσει την αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του Προγράμματος. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επιμένοντας στην εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το 2017.
«Ενδεχόμενη αλλαγής κυβέρνησης»
Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τα πολιτικά ρίσκα. Ο οίκος “βλέπει” ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στις εκλογές, τις οποίες τοποθετεί μάλιστα νωρίς το 2019, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει την αβεβαιότητα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές για τη βιωσιμότητα του Χρέους. Επί της ουσίας, ο Οίκος θεωρεί ότι βαίνοντας προς πρόωρες εκλογές υπάρχει ο κίνδυνος να “χαλαρώσει” η δημοσιονομική προσήλωση, κάτι που θα επηρεάσει τους στόχους των πλεονασμάτων άρα και τις παραδοχές για τη δυναμική του Χρέου
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα παζάρια με τους Θεσμούς για την τύχη των συντάξεων, με πρώτο σταθμό το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού την επόμενη Δευτέρα. Αν και παρατηρείται μια πιο προσεκτική ρητορική από τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη για την κατάληξη της μητέρας των μαχών, μετά από τον “πάγο” της γερμανικής πλευράς και τη δημόσια αρνητική θέση του ΔΝΤ, στόχος είναι έστω να διασωθεί μέρος των συντάξεων ή των συνταξιούχων, δηλαδή είτε η μικρότερη μείωση από το 18% είτε ο περιορισμός των περικοπών σε όσους λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 800- 1.000 ευρώ.
με πληροφορίες από το www.iefimerida.gr (Γιώργος Παππούς)