Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, ο Moody’s είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις.
Χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, όπου αναμενόταν να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας κατά μια βαθμίδα.
Οι κίνδυνοι
Στην έκθεσή του Αυγούστου ο οίκος τόνιζε: «Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να χάσουν οι Έλληνες το έδαφος που έχουν κερδίσει, όπως ο μυθικός Σίσυφος»
Και συνέχιζε:
«Πρώτον, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στους πιστωτές, εφαρμόζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε η χώρα να μη χάσει την αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας. Δεύτερον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικούς κινδύνους. Κυρίως, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει μία αλλαγή εξουσίας στις επόμενες εκλογές στις αρχές του 2019, που θα μπορούσε να ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά το αν η χώρα θα θεσπίσει τις αναγκαίες πολιτικές για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει βιώσιμο το κρατικό χρέος».
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αξιολόγηση στην κατηγορία «Β3», από τον Moody”s, με θετική προοπτική, είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου.
H Παγκόσμια Τράπεζα για το 2017
Την ίδια στιγμή τα νέα συγκριτικά στοιχεία που δημοσίευσε η World Bank, για το 2017 συνηγορούν στο ότι οι (όποιες) επενδύσεις δεν θα «εκτινάξουν» το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα: μεταξύ 214 κρατών, η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να μας κατατάσσει, πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (και δη τα GIIPS: Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) ως προς την επίδοση μας στον δείκτη ‘κυβερνητικής αποτελεσματικότητας’ (government effectiveness). Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις.
Σχετικά με τον δείκτη ‘ποιότητας των θεσμών και κανονισμών’ (regulatory quality) ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί/εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, το 2017, η Ελλάδα ανήλθε στο 62,9 εκατοστιαίο σημείο, έναντι του 59,1 σημείου που κατείχε το 2016. Παραμένει όμως χαμηλότερα από το 2014 οπότε και «κατείχε» το 63,9 σημείο.
Τέλος,το σημαντικότερο στοιχείο των ελληνικών επιδόσεων, αφορά στην διαφθορά, με τον δείκτη ‘αντιμετώπισης της διαφθοράς’ (control of corruption), η Ελλάδα να διολισθαίνει από το 55,3 εκατοστιαίο σημείο το 2016 στο 52,4 το 2017, δηλαδή στην 102η θέση μεταξύ 214 κρατών!