Σε πονοκέφαλο χωρίς τέλος έχει εξελιχθεί για το Μαξίμου το θέμα των συντάξεων,με τα μηνύματα για τον «συμβιβασμό» που προτείνει στους δανειστές, να μην είναι ενθαρρυντικά.
Οι εκπρόσωποι του ESM, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, παρότι τήρησαν επιφυλακτική στάση κατά τον κύκλο επαφών με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα, φέρονται να κινούνται στη λογική ότι και μόνον για λόγους αρχής τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.
Ομως,ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι στη μάχη για την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων θα υπήρχε ως ισχυρή σύμμαχο η Κομισιόν, οι δηλώσεις του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» δημιουργούν νέα δυσμενή δεδομένα.
«Μονομερής κατάργηση»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που υπογράφει ο Κωστής Παπαδιόχος, στην Καθημερινή, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή κατάργηση του μέτρου εάν δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς, για άρση του υφιστάμενου «γόρδιου δεσμού».
Mάλιστα, εάν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα καταθέσει μεν, τον Οκτώβριο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού με ενσωματωμένες τις περικοπές, αλλά στο προγραμματισμένο για τις αρχές Νοεμβρίου Eurogroup, θα επιμείνει να μην ισχύσουν, ευελπιστώντας ότι με τη θέση της θα συνταχθεί η μεγάλη πλειονότητα των κρατών-μελών και θα απομονωθούν όσοι τυχόν επιμείνουν στην περικοπή των συντάξεων. Εξάλλου, πλέον το Eurogroup τύποις δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα δεν τελεί υπό την πίεση εκταμίευσης δόσεων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Οι αγορές
Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν παραγνωρίζει το πιθανό κόστος που θα υπάρξει στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στις αγορές. Όμως, συνομιλητές του εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η επίπτωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είναι μικρή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «κυβερνητικά στελέχη έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, οπότε η αναβολή ή ακύρωση του μέτρου έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές».
Το Μέγαρο Μαξίμου, επί του παρόντος, πάντως, δίνει μάχη ώστε να γίνει δεκτή η πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή να ανασταλεί το μέτρο της περικοπής και ως αντάλλαγμα να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας και τα συμφωνηθέντα αντίμετρα με «κοινωνικό πρόσημο».
«Άσος» για Τσίπρα
Να σημειωθεί πάντως ότι τυχόν μονομερής κατάργηση του μέτρου θα έχει ισχυρότατη επίδραση και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ο κ. Τσίπρας θα τη χρησιμοποιήσει ως κορυφαία απόδειξη ότι η χώρα εξήλθε από τον αστερισμό των μνημονίων, ενώ θα μπορεί να καλέσει Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ –που κατέθεσαν προτάσεις νόμου για κατάργηση των περικοπών– να τον στηρίξουν στη «μάχη» με τους εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το Πρώτο Θέμα το “θρίλερ” που εξελίσσεται καθώς πλησιάζει η ώρα να κοπούν οι συντάξεις, μετατρέπεται σε “μπούλινγκ” για τους συνταξιούχους, που δεν μπορούν να υπολογίσουν με τι λεφτά θα ζουν σε 100 ημέρες από σήμερα.
Έτσι η κυβέρνηση μπορεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου (ή 1-2 μήνες αργότερα ενδεχομένως) να εξαγγέλλει όσα θέλει. Μέχρι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί μόνος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup, απέναντι σε 18 Ευρωπαίους ομολόγους που θα του πουν τι κατάλαβαν και αν συμφωνούν με όσα τους μετέφεραν οι θεσμοί.