Ποια αντίμετρα είναι έτοιμη να θυσιάσει η κυβέρνηση για να κερδίσει τη μάχη των συντάξεων

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να μην εφαρμοστεί το μέτρο της κατάργησης της “προσωπικής διαφοράς” που φέρνει μείωση έως 18% σε περισσότερες από 1.200.000 συντάξεις για τουλάχιστον ένα έτος.

Γνωρίζουμε επίσης πως σύσσωμη η αντιπολίτευση θεωρεί πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο και οφείλεται στην διαπραγματευτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και στην ψήφιση του “με κλειστά τα μάτια” από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τώρα – και υπό το κράτος μικροπολιτικών προεκλογικών συμπεριφορών – ο πρωθυπουργός έβαλε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη να “βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά”, διορθώνοντας μια τραγική επιλογή του.

Το αίτημα και η αντιπρόταση

Έτσι, χθες οι επικεφαλείς του υπουργείου Οικονομικών έθεσαν στους εκπροσώπους των δανειστών το αίτημα της κυβέρνησης να μεταβληθούν οι αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου και να ανασταλεί ο νόμος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που περικόπτει τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίοριου.

Αντί για το μέτρο των συντάξεων, οι έλληνες διαπραγματευτές προτείνουν, ως δημοσιονομικό αντιστάθμισμα,  να μην εφαρμοστουν τα αντίμετρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και ανέρχονται σε 1% του ΑΕΠ, όσο έχει υπολογιστεί δηλαδή και το “όφελος “ από τις περικοπές στις συντάξεις.

Ποια είναι τα βασικά αντίμετρα 

Σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί από 1.1.2019 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, για να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και ενδεχομένως η διασφάλιση θέσεων εργασίας και η αύξηση των επενδύσεων. Βέβαια, στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος 4ετίας (έως το 2022) που σημαίνει ότι η μείωση για το 2019 είναι πολύ πιθανόν να είναι μία ή δύο μονάδες το πολύ.

Τα υπόλοιπα αντίμετρα που έχουν ήδη προταθεί από το Eurogroup και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, αφορούν μεταξύ άλλων την επιδότηση στέγασης (ενοικίου και στεγαστικού δανείου 1ης κατοικίας) που αρχικά θα κάλυπτε 600.000 δικαιούχους (600 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ μείωσε τον αριθμό των δικαιούχων στο μισό, δηλαδή στις 300.000. Προφανώς το επίδομα στέγασης θα γίνει μόνο επίδομα ενοικίου.

Τι άλλο μπαίνει στο παζάρι

Επίσης, ένα άλλο αντίμετρο που έχει ψηφιστεί και είναι πολύ πιθανόν να πάει πίσω για να δεχθούν οι δανειστές να μην μειωθούν οι συντάξεις είναι η μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για όσους έχουν εισόδημα έως 14.400 ευρώ με ετήσιο κόστος προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τα επιπλέον 45.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανέρχεται 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα δωρεάν Σχολικά γεύματα σε 450.000 παιδιά που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ανέρχονται σε 190 εκατ. ευρώ. Αυτά τα δύο μέτρα είναι αμφίβολο αν τελικά ισχύσουν από το 2019.

Αλλά δύο αντίμετρα με συνολικό κόστος 520 εκατ. ευρώ είναι η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων και η κάλυψη θέσεων εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπολογίσουν οι δανειστές και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ απώλειες για τον προϋπολογισμό.

Δύσκολη η εξίσωση

Είναι προφανές ότι η εξίσωση για τη μείωση ή μη των συντάξεων έχει πολλούς αγνώστους και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν οι δανειστές έχουν όλα τα κομμάτια του παζλ του προϋπολογισμού.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – πιό συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Μοσκοβισί – εμφανίζεται θετικός στο να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019. Και αυτό παρά τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνγκερ, ότι πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν και την περικοπή των συντάξεων.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και το ΔΝΤ ζητούν επίσης να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα μέτρα.

Όπως και να έχει το πράγμα, οι εξελίξεις δεν θα είναι άμεσες, καθώς το επόμενο αποφασιστικό Eurogroup θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο – και πάντως μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, που θεωρητικά πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων των δανειστών του περασμένου Ιουνίου.

πηγή: www.economico.gr

αντίμετραθεσμοίΠαζάριΣυντάξεις