Η κυβέρνηση έθεσε και επίσημα στους Θεσμούς το θέμα των συντάξεων. Μετά την συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με την τρόικα, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά εξέθεσε την επιχειρηματολογία της, χωρίς να εισπράξει αντιδράσεις. «Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, όπως το έκανε έως τώρα.
Η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση σε 1-2 χρόνια αλλά σε βάθος 4ετίας, «για να μην γίνουν βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Ωστόσο το παζάρι τώρα ξεκινάει για το ποια δημοσιονομικά περιθώρια θα υπάρξουν από το 2019 ως το 2022. «Στο ζύγι» μπαίνει έτσι και το ενδεχόμενο μερικής ή σταδιακής εφαρμογής του μέτρου αντί για την πλήρη κατάργηση. «Θέλουμε να το ακυρώσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, «έχουμε διαφορές στα νούμερα, θα μας πουν αν συγκλίνουμε τελικά ή όχι και κατά πόσο, και μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή:
– Οι απεσταλμένοι των δανειστών θα γράψουν μια Έκθεση Αξιολόγησης που θα εξεταστεί στο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου. Εκεί θα αξιολογούν αν υπάρχει υποχώρηση ή όχι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς και οι συνέπειες των μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στον νέο Προϋπολογισμό. Από εκεί θα κριθεί αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι δανειστές.
– Το βασικό επιχείρημα που άκουσαν οι δανειστές ήταν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από ό,τι προβλέπουν οι Θεσμοί για το 2019.
– Επιπρόσθετα η ελληνική πλευρά πρότεινε να μην εφαρμοστούν το 2019 κάποια από τα θετικά αντίμετρα και επιδόματα κατά της φτώχειας, αλλά να απλωθούν σταδιακά σε βάθος 4ετίας, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος και «να αποφύγουμε τις βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Η κυβέρνηση παρουσίασε και πίνακες θέλει να δείξει ότι εκπληρώνει τον διαρθρωτικό στόχο (αναδιανομή κονδυλίων με σκοπό την μείωση της φτώχειας) χωρίς να κινδυνεύουν ο δημοσιονομικός και οι συντάξεις.
– Ό,τι και αν γίνει στις συζητήσεις με τους Θεσμούς και την Κομισιόν, τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Eurogrpoup. «Δεν βλέπω να υπάρχει βούληση στην Ευρώπη για να μας βάλουν εμπόδια» χωρίς να αποκλείσει όμως ότι εκεί μπορεί να «μπλοκάρουν» τα ελληνικά σχέδια.
Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου)