Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στα σχέδια του Τσίπρα για τις συντάξεις, αναφέρει η Handelsblatt

«Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», με αφορμή την αύξηση του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αντίδραση των κεφαλαιαγορών οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών από τα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η αύξηση του επιτοκίου συνδέεται με τον αντίκτυπο που έχουν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον οι αναταράξεις στις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας, ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019, εξηγεί το δημοσίευμα, επικαλούμενο την εκτίμηση οικονομικών αναλυτών.

Το σχετικό απόσπασμα:

«Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή. Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής”.

 

Aλέξης ΤσίπραςHandelsblattαγορές