Φρένο στην παροχολογία επιχειρούν να θέσουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Χθες, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση προειδοποιώντας την ότι η κατάσταση με τις αγορές δεν θα είναι πιο εύκολη απ’ ότι με τους θεσμούς, δηλαδή με τους μέχρι πρότινος δανειστές μας
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κερέ δήλωσε στην «Καθημερινή» τα εξής: «Η ευθύνη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών έχει μετατοπιστεί τώρα πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση. Μην περιμένετε ότι θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από ό,τι να πείσει τους θεσμούς».
Ο ίδιος θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος αλλά και οι περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών. «Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να μην προσπαθούν να επηρεάσουν τις πιστωτικές αποφάσεις των τραπεζών, αλλά αντιθέτως να επικεντρωθούν στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας τους» σημειώνει ο κ. Κερέ.
Περισσότερους πλειστηριασμούς
Το στέλεχος της ΕΚΤ τονίζει, ακόμα, ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος ως προς την αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, ιδιαίτερα για ακίνητα εκτός Αττικής.
Συμβουλεύει, επίσης, ότι απαιτείται σύνεση και υπομονή για την αξιολόγηση της πρόσβασης στις αγορές. Στέλνει, μάλιστα, το μήνυμα ότι «ίσως το σημαντικότερο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις».
Υπογραμμίζει, δε, ότι «είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της» ενώ τάσσεται υπερ της προληπτικής γραμμής στήριξης από καθαρά χρηματοπιστωτική άποψη.
Σε ειδική ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου περικοπής των συντάξεων το 2019, ο κ. Κερέ απαντά ότι «αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 και η σύνθεση του προϋπολογισμού να ευνοεί την ανάπτυξη».