Το πλαίσιο και τα θεμέλια της επόμενης μέρας της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους υπό την νέα Κυβέρνηση ήταν, ουσιαστικά, το αντικείμενο των επαφών του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ στην Αθήνα. Η κρίσιμη συνάντηση ήταν αυτήν με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος θα επεδίωξε να ξεδιπλώσει στον κ. Ντάισλεμπλουμ το σύνολο του σχεδίου «γέφυρα» που έχει απεργαστεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να περάσει από την εποχή των μνημονίων στην επόμενη μέρα, αλλά και να τον πείσει για την αξιοπιστία του.
Μετά το πέρας της συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι για την ελληνική Κυβέρνηση προτεραιότητα είναι μια συμφωνία εντός ΕΕ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει, ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται προς τον ελληνικό λαό και προς τους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πλεόνασμα, ότι επιδιώξει μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την προσοδοφορία, από την έλλειψη της οποίας πάσχει η Ελλάδα πολύ πριν την τρέχουσα κρίση. Επίσης, τόνισε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Ντάισελμπλουμ για τον τρόπο με τον οποίο στο εξής η Ελλάδα και η Ευρώπη θα πορευτούν και τον διαβεβαίωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά όχι και αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Επίσης, σημείωσε ότι η Αθήνα διαπραγματεύεται με όλους τους θεσμικούς της εταίρους αλλά όχι με την Τρόικα, την οποία ενέταξε εντός του προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απέτυχε και ότι είναι αντιευρωπαϊκό.
Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι ήρθε για να ενημερωθεί, για ν’ ακούσει αλλά και για να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις υπάρχουσες συμφωνίες. Χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι και η ελληνική πλευρά τον διαβεβαίωσε για την στοχοπροσήλωσή της στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας συμφέρουσας λύσης. Σημείωσε με νόημα ότι το 2012 το Eurogroup ανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει την Ελλάδα, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η έξοδός της στις αγορές αλλά υπό ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όρων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Προειδοποίησε ενάντια στις μονομερείς ενέργειες και σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την πραγματοποίηση διάσκεψης χρέους, την οποία προωθεί η ελληνική πλευρά, αρκέστηκε να απαντήσει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο και λέγεται Eurogroup. Τέλος, αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά, συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος και είναι προφανές ότι και η νέα Κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί αυτή και να υπάρχουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.
Μια πρώτη νύξη για το ελληνικό σχέδιο έκανε στον κ. Ντάισελμπλουμ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που τον δέχτηκε για λιγότερο από ένα μισάωρο στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο μιας μάλλον εθιμοτυπικής επίσκεψης. Αντίθετα, η βαρύτητα της συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται και από το γεγονός ότι στο πλευρό του κ. Βαρουφάκη βρίσκονταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Από την άλλη, τη συμβολική και ουσιαστική της σημασία είχε η παρουσία του Προέδρου του Euro-working Group, Τόμας Βίζερ, δίπλα στον κ. Ντάισελμπλουμ. Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι οι καλύτερες και ο Ολλανδός απέφευγε τον Βίζερ όσο τίποτε άλλο καθώς φαίνεται να τον θεωρεί άνθρωπο του προκατόχου του, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει ως στόχο να ελέγχει και να υπονομεύει τον νέο Πρόεδρο του Eurogroup. Παρόλα αυτά, Ο Ντάισελμπλουμ συνοδεύεται στην Αθήνα από τον άσπονδο εχθρό του, σε μια κίνηση που φαίνεται ότι αποφασίστηκε άνωθεν και δόθηκε σχετική εντολή, καθώς ο Βίζερ, εκ θέσεως, είναι αυτός που κρατά τα «νούμερα», δηλαδή μπορεί να διατυπώσει ενστάσεις επί όσων πει η ελληνική πλευρά στη βάση αριθμών, ποσοστών και συγκεκριμένων εκτιμήσεων.
Η παρουσία του Βίζερ φαίνεται να κρίθηκε πολύ πιο απαραίτητη μετά την συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να δυσφόρησε από τις λεπτομέρειες και την ενδελεχή παρουσίαση στην οποία προχώρησε ο έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς εκτιμάται ότι δεν ανέμενε ένα τόσο μακροσκελές σχέδιο. Κατά τους ίδιους κύκλους, φέρεται επίσης να ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική πλευρά παρουσιάζει οικονομικά στοιχεία και συνεπώς θα πρέπει και οι Βρυξέλλες να στείλουν αντιπροσώπους που θα έχουν «πρόχειρα» τα νούμερα για να ισορροπηθεί η κατάσταση.
Ποια στάση τηρεί η κάθε πλευρά
Με βάση όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, επίσημες και ανεπίσημες, από Βρυξέλλες ο κ. Ντάισλεμπλουμ δεν αναμενόταν να κάνει ούτως ή άλλως την έκπληξη. Αναμενόταν να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις που διατύπωσε δημόσια λίγες ώρες νωρίτερα για κίνδυνο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού σε περίπτωση εφαρμογής όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων, να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και να επιμείνει στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και του υφιστάμενου προγράμματος, θέτοντας επί τάπητος πιεστικά τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας και ανικανότητας κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αναμενόταν, καταρχήν, να ζητήσει χρόνο για τη διαπραγμάτευση και να θέσει, σε γενικές γραμμές και ως πρώτο κρας τεστ, την θέση της για αναγκαιότητα πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης για το χρέος. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών επρόκειτο να προχωρήσει περαιτέρω, παρουσιάζοντας στον Ντάισλεμπλουμ μια συνολική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους, πακέτο μεταρρυθμίσεων, αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τετραετές πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2018 με δημοσιονομική σταθερότητα (με δεσμεύσεις για τήρηση συμφωνημένων στόχων), στα πρότυπα εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η ελληνική πρόταση να «πείσει» σε πρώτο επίπεδο τον Ντάισελμπλουμ, να αρχίσει να συζητιέται στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και έτσι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της ως νέου διαπραγματευτικού πλαισίου, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η διαβούλευση από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο.