Η Telegraph καλεί την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης προβλέπει με άρθρο της η Telegraph και υποστηρίζει ότι καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω και η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών.

Η αγγλική εφημερίδα καλεί στο άρθρο της την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, να κηρύξει χρεοκοπία.  Όπως λέει ο αρθρογράφος Allister Heath, «τα γράφω αυτά με βαριά καρδιά γιατί οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις για τον μέσο Έλληνα θα είναι καταστροφικές, ωστόσο δεν υπάρχει άλλη πρακτική λύση».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ τα εννοεί αυτά που λέει περί αλλαγής και απλώς δεν θα ξεπληρώσει τα χρέη της χώρας, ούτε θα τιμήσει τις διεθνείς συμφωνίες. Και η Γερμανία όμως δεν προτίθεται να αποδεχτεί διαγραφή χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσκόπηση στη Γερμανία έδειξε ότι το 43% των Γερμανών δεν επιθυμούν διαπραγμάτευση για διαγραφή χρέους ή μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους. Τη μη αποδοχή της διαγραφής επισήμανε και ο Γιούνκερ. Καμιά πλευρά δεν φαίνεται ότι θα κάνει πίσω κι αυτό θα κάνει τη στάση πληρωμών σχεδόν αναπόφευκτη.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος το 77%  ανήκει σε επίσημα όργανα και εθνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Open Europe, και μικρότερο ποσοστό σε ιδιώτες,επομένως μια μαζική στάση πληρωμών δεν θα είναι καταστροφική για τον ιδιωτικό τομέα. Οποιοσδήποτε με λίγη κοινή λογική το βλέπει αυτό”, λέει ο Heath, “και γι’ αυτό πουλά όσο περισσότερο ελληνικό χρέος (δηλ. ομόλογα) μπορεί”.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το άρθρο τον περιγράφει ως «παραληρηματικό σοσιαλιστή» που δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία και που ηγείται ενός κόμματος που δεν αποδέχεται την οικονομική πραγματικότητα. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο της πολιτικής του είναι τελείως λάθος, ενώ κάποια από τα συμπεράσματά του είναι σωστά. Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ και κάτι πρέπει να αλλάξει. Το πρόβλημα, σημειώνει, είναι πως ο δρόμος του κ. Τσίπρα αναπόφευκτα θα οδηγήσει κάποια στιγμή την καταστροφή.

TelegraphαποχώρησηΕΛΛΑΔΑευρώ