ΑΑΔΕ: Χάνουν τις πινακίδες όσοι τις έχουν καταθέσει πάνω από 18 μήνες!

Νέος πονοκέφαλος έρχεται για όσους έχουν καταθέσει τις πινακίδες του ΙΧ τους στην Εφορία, που κινδυνεύουν να τις χάσουν, αφού με απόφαση της ΑΑΔΕ, μειώνεται ο χρόνος μέσα στον οποία θα πηγαίνουν για καταστροφή.

Με την απόφαση, εφόσον περάσουν 18 μήνες από την ημερομηνία της κατάθεσης (υποβολή δήλωσης ακινησίας οχήματος) οι πινακίδες θα καταστρέφονται. Με την προηγούμενη διάταξη η καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας  γινόταν σε 24 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ έρχεται επειδή οι αποθήκες στις εφορίες έχουν γεμίσει ασφυκτικά από πινακίδες οχημάτων.

Στην περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος καταστραφούν και δοθούν για ανακύκλωση από την εφορία μετά το 18μηνο, και ο ιδιοκτήτης του οχήματος θελήσει να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία, θα πρέπει τότε να λάβει σχετική βεβαίωση από την εφορία και να την υποβάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών. Κι αυτό βέβαια θα έχει το κόστος του, με το παράβολο έκδοσης πινακίδων να φτάνει τα 30 ευρώ.

Η διάταξη ισχύει και αναδρομικά για όλα τα οχήματα, των οποίων οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν ήδη κατατεθειμένες στις Δ.Ο.Υ. κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή την 30η Μαρτίου 2018. Ουσιαστικά καταλαμβάνει δηλαδή όσες πινακίδες είχαν κατατεθεί 18 μήνες, δηλαδή από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και πριν. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών έχουν δηλαδή ξεπεράσει ήδη το όριο και χάνουν τις πινακίδες τους.

Η εναλλακτική λύση

Ωστόσο υπάρχει εναλλακτική λύση. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες του οχήματος να ανανεώσουν και να παρατείνουν την προθεσμία των 18 μηνών. Κι αυτό γίνεται κάνοντας άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους.

Τι χρειάζεται για την άρση ακινησίας 

1. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες.

2. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για τους 3 μήνες θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες.

3. Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του έτους (31.12.2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Ποιοι εξαιρούνται από την απόφαση της ΑΑΔΕ

Εξαιρούνται από όλο αυτό οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία καταστράφηκαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2017 καθώς και την πυρκαγιά της 11ης Σεπτεμβρίου 2017 στη Δυτική Αχαΐα, στις τέως κοινότητες Σαντομέρι, Χαραυγή, Άρλα, Φώσταινα, Ελαιοχώριο και Πετροχώριο.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων πρέπει να υποβάλλουν, εντός ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, δηλαδή έως τις 30.4.2018, αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού καταστροφής και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.

Η αίτηση, συνοδευομένη από βεβαίωση του οικείου Δήμου στον οποίο ο αιτών δηλώνει την κατοικία του ή πιστοποιείται ότι εκεί αποδεδειγμένα ασκεί εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση, υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας. Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής, με ημερομηνία τις παραπάνω αναφερόμενες ημερομηνίες φυσικής καταστροφής ανά τόπο όπου συνέβη αυτή και εξαιτίας της οποίας καταστράφηκε/αχρηστεύθηκε το όχημα. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόμους για κληρονομηθέντα οχήματα μετά την δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, καθώς και από συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

εφορίακατάθεσηπαραβολοπινακίδες