Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίας: Είμαι αντίθετος με την πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία

Αντίθετος με την πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο διοικητής της  Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney.

Σε δηλώσεις του που δημοσίευσαν χθες οι Times του Λονδίνου, καταδίκασε και επέκρινε με δριμύτητα την γερμανική πολιτική λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ στην Ευρωζώνη.

Ο κύριος Carney σημείωσε ότι η αποτυχία των πλούσιων κρατών να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη στην Ευρωζώνη ρισκάρει να εγκλωβίσει τις χώρες του ευρώ σε άλλη μια χαμένη δεκαετία ενώ κάλεσε το Βερολίνο να σταματήσει την πολιτική λιτότητας.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η παρέμβαση του επικεφαλής της  Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας θα δημιουργήσει δυσαρέσκεια στο Βερολίνο, επειδή μέχρι σήμερα η Άγκελα Μέρκελ έχει προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να δημιουργηθούν απαιτήσεις από άλλα κράτη, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα οικονομικής κρίσης, όπως η Ισπανία, και να ζητήσουν παραχωρήσεις για ελάφρυνση των πολιτικών λιτότητας.

Ο Mark Carney μίλησε χθες το βράδυ στο Δουβλίνο και υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη είναι αυστηρότερη από αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιμερισμού του κινδύνου και είναι σχετικά ανελαστική.

Mark CarneyαντίθετοςΓερμανίαΔιοικητής Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίαςλιτότητα