Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει στο ευρώ, όπως διακηρύσσει, θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδίπλωση από όσα είχε εξαγγείλει αλλά ταυτόχρονα και η ΕΕ, και κυρίως το Βερολίνο, θα πρέπει να κάνει βήματα υπαναχώρησης από την άκαμπτη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα, καθώς μόνο έτσι θα διασφαλίσει να αποπληρωθούν τα χρέη της Ελλάδας σε ευρώ και όχι σε δραχμές, κάτι που ουδείς Ευρωπαίος φορολογούμενος, πολύ περισσότερο οι Γερμανοί, θα ήθελε. Αυτό υπογραμμίζει στο κεντρικό της άρθρο η οικονομική εφημερίδα Financial Times εκτιμώντας ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της Ελλάδας εγκαινιάζει μια νέα φάση στην κρίση της ευρωζώνης, την οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνη.
Το άρθρο εκτιμά ότι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Παραθέτει, όμως, ένα συγκεκριμένο σκεπτικό με βάση το οποίο μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει το μέγεθος των προβλημάτων της Ελλάδας τη διαχωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς η ύφεση που υπέστη ήταν πιο βαθιά από τη δεκαετία του ’30, η ανεργία εκτινάχθηκε, η χώρα έχει αποκοπεί από τις κεφαλαιαγορές. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, είναι απολύτως αναμενόμενο κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Α. Τσίπρα να είναι το κούρεμα του χρέους, εκτιμά η εφημερίδα.
Στη συνέχεια παραθέτοντας τη ρήση του John Paul Getty «εάν χρωστάς 100 δολ. στην τράπεζα είναι δικό σου πρόβλημα. Εάν όμως, χρωστάς 100 εκατ. δολ. τότε το πρόβλημα είναι της τράπεζας», σημειώνει ότι η κατάσταση της Ελλάδας από πλευράς χρέους, ουσιαστικά αναγκάζει και τους πιστωτές να κάτσουν στο τραπέζι, αφού είναι ξεκάθαρο ότι για να εξυπηρετηθεί θα πρέπει τα επόμενα πολλά χρόνια να καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 5% αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.
Οι Financial Times εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη. Και αναγνωρίζουν ότι για τους Ευρωπαίους πιστωτές είναι πολύ φυσιολογικό ν’ αρνούνται να συζητήσουν το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, καθώς τότε θα υπάρξει μεγάλο πολιτικό κόστος, τόσο εντός Γερμανίας για την κ. Μέρκελ που πλαγιοκοπείται από τους ευρωσκεπτικιστές, όσο και εντός ευρωζώνης, λόγω του ότι υπάρχουν και άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα και άλλες πολιτικές δυνάμεις με αιτήματα ανάλογα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το «τοπίο», εκτιμά η εφημερίδα, είναι αρνητικό για τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει ότι η εξαγγελία του περί αποκήρυξης όλων των όρων που έχουν επιβληθεί από τα προγράμματα στήριξης, είναι απλώς μη ρεαλιστική. Εντούτοις, υπάρχουν σημεία του προγράμματός του που χαρακτηρίζονται «θετικά» από την εφημερίδα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της επικράτησης των ολιγαρχών στην οικονομία, αν και του προσάπτει ότι θέλει να δαπανήσει χρήματα που η Ελλάδα δεν έχει σε επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, σε δωρεάν τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει «δείγματα» πραγματισμού, θα πρέπει η ΕΕ να απαντήσει με πράξεις. Και ως καλύτερη και δικαιότερη λύση τόσο για τους πιστωτές όσο και για την Ελλάδα, η εφημερίδα προτείνει την λύση της σύνδεσης των αποπληρωμών με το επίπεδο του ελληνικού ΑΕΠ. Αν και εκτιμά ότι είναι μια προοπτική που δύσκολα θα γίνει δεκτή από τους πιστωτές, υπογραμμίζει ότι η άσκηση πίεσης που τελικά θα επιταχύνει απλώς την χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν τους συμφέρει γιατί θα καταλήξουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αν τα πάρουν, σε δραχμές.