Ό,τι δεν έκανε η κυβέρνηση, το έκανε η Κομισιόν. Δημοσίευσε σήμερα(24/05) το πλήρες κείμενο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, για τώρα και τα επόμενα χρόνια, απέναντι στους δανειστές, όπως προέκυψαν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση στο Χίλτον.
Με βάση αυτό το ντοκουμέντο, που θα κατατεθεί στο σημερινό Eurogroup, η κυβέρνηση :
– Επιβεβαιώνει ότι αποδέχεται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο θα καταθέσει στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022 το οποίο θα διασφαλίζει αυτόν το στόχο.
– Αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να έρθει μπροστά η μείωση του αφορολογήτου «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι είναι αναγκαίο», στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των ολεονασμάτων.
– Δεσμεύεται να συζητά και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΕΚΤ αλλά και με το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου και μετά τον Αύγουστο.
– Δεσμεύεται να υιοθετεί , σε συνεργασία με τους Θεσμούς, κάθε μέτρο που θεωρείται αναγκαίο όταν αλλάζουν τα δεδομένα.
– Επιβεβαιώνει ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1.1.2019, όπως προβλέπεται ήδη από τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου.
– Επιβεβαιώνει τη μείωση του αφορολόγητου από την την 1.1.2020
– Επιβεβαιώνει την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ : από τον Δεκέμβριο του 2019 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καταργείται οριστικά. Φέτος κόβονται 808 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 θα δοθούν τα τελευταία 853 εκατ. ευρώ.
– Αφήνει ανοικτό το θέμα της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα κοπούν.
– Αναλαμβάνει την υποχρέωση «οι αρχές να υπολογίσουν και να εκδώσουν όλες τις αιτήσεις κύριας σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2016, καθώς και το 30% των αιτήσεων κύριας σύνταξης του 2017, αλλά και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης που κατατέθηκαν από 1.1.2015 έως και 31.12.2016». Αυτό για να διαπιστωθεί πλήρως η απόδοση του κουρέματος που επεβλήθη με νόμους 2015, 2016 και 2017, είναι ικανοποιητική.
– Δεσμεύεται ότι θα φέρει σε πέρας πριν ή μετά τον Αύγουστο όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (για ΕΛΠΕ, Ελ.Βενιζέλος, περιφερειακά Αεροδρόμια κλπ) αλλά και για το 17% της ΔΕΗ.
– Δεσμεύεται ότι, πριν ή μετά τον Αύγουστο, να λάβει μέτρα για να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν στο Δημόσιο,αν εφαρμοστούν ήδη γνωστές ή μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν ως αντισυνταγματικά τα μέτρα για περικοπές συντάξεων ή την επιβολή φορολογικών μέτρων.
– Επιβεβαιώνει ότι θα περικόψει και άλλο τις κρατικές δαπάνες (15% από συντάξεις, 45% από μισθούς και 19% από λειτουργικά έξοδα και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου) εάν η Ανάπτυξη αποδειχθεί ότι έπεσε κάτω από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και Θεσμών για το 2018 και 2019.
– Επιβεβαιώνει με μία σειρά από δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ορόσημα όχι μόνο για το 2019 αλλά και για το 2020, το 2011 ακόμη και για το 2023, προδιαγράφοντας την επιτήρηση και εποπτεία των επόμενων ετών.
Η κυβέρνηση αποδέχεται τέλος ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης απαιτεί τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια», κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την πολιτική δέσμευση, αλλά και την διασφάλιση της τεχνικής επάρκειας του ελληνικού δημοσίου, ώστε να παρέχει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Και προς το σκοπό αυτό «ζητείται η χρήση της τεχνικής βοήθειας (από Θεσμούς και ΔΝΤ) που θα παρέχεται.
Με δυό λόγια
Η αποκάλυψη είναι πλήρης. Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα ισχύσουν και μετά την «καθαρή έξοδο». Η κυβέρνηση έβαλε πάλι την υπογραφή της σε μνημόνιο. . «Επικαιροποιημένο» όπως είναι η επίσημη ονομασία του. Όλα τα άλλα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…